labelling
Etikettering van voorverpakte levensmiddelen in de detailhandel
Etiketten op voorverpakte producten vormen een belangrijke bron van informatie voor de consument.
Nieuwe etiketteringsvoorschriften voor wijn
Wijnbouwproducten die vanaf 8 december 2023 worden geproduceerd en geëtiketteerd moeten voldoen aan nieuwe etiketteringsvoorschriften. Deze nieuwe voorschriften zorgen voor meer transparantie naar de consument en bepalen ook de wijze van digitale etikettering via U-label.
Nutri-Score 2.0 is een feit
In maart 2019 maakte de wereld kennis met de herkenbare kleurrijke letters van de Nutri-Score. Het algoritme dat hierachter schuilgaat, werd op basis van wetenschappelijk onderzoek en nieuwe voedingsinformatie recent aangepast en in een nieuwe versie gegoten.
Nieuw E-nummer: gebufferde azijn
Als gevolg van de positieve beoordeling van de EFSA heeft het additief gebufferde azijn een eigen E-nummer gekregen: E 267.
Additieven in de levensmiddelenindustrie correct noteren: do’s & don’ts
Additieven worden vaak gebruikt in de levensmiddelenindustrie. Deze stofjes hebben elk een eigen functie en worden ingezet om de producten:
✅ beter te doen smaken
✅ een mooiere kleur te geven
✅ langer houdbaar te maken
✅ enzovoortZe komen dus met een specifiek doel in de levensmiddelen terecht en hiervan moet de consument op de hoogte worden gebracht.
In deze blog ontdek je alle do’s en don’ts omtrent het correct weergeven van additieven op etiketten van levensmiddelen.
‘Te gebruiken tot’ of ‘ten minste houdbaar tot’?
Wat is het verschil tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’?
We krijgen regelmatig vragen over de houdbaarheidsdata op een etiket van een voorverpakt product. De fabrikant is verplicht om op elk levensmiddel een houdbaarheidsdatum te plaatsen. Hierin bestaat een onderscheid tussen ‘ten minste houdbaar tot (THT)’ of ‘te gebruiken tot (TGT)’.
Wanneer gebruik ik ‘THT’ en wanneer ‘TGT’? Is een houdbaarheidsdatum altijd verplicht? En wat met vermelding van tijd en temperatuur?
Wijziging etikettering steviolglycosiden
De stof steviolglycosiden, beter gekend als stevia, is een intensieve zoetstof die ongeveer 200 tot 300 keer zoeter is dan suiker. Sinds 2011 mag dit in de Europese Unie worden gebruikt als toevoeging aan voedingsmiddelen.
Onlangs volgden er enkele wijzigingen omtrent het gebruik van steviolglycosiden als additief (E 960) in voedingsmiddelen.
Nieuwe wetgeving rond etikettering van gedistilleerde dranken (rum, cognac, etc.)
Sinds 25 mei 2021 is er een nieuwe regelgeving van toepassing wat betreft de definitie, omschrijving, etikettering en presentatie van gedistilleerde dranken. Die wijziging kwam er nadat in de vorige verordening (2019) sprake was van enkele tegenstrijdigheden. Het doel van deze herwerking is het verduidelijken van de regelgeving om bijgevolg de reputatie van de gedistilleerde dranken te beschermen.
Productinformatie onder de loep
Uit onderzoek blijkt dat 20% ofwel 25.000 productfiches fouten of onvolledigheden bevatten. Om dit aan te pakken zal GS1 Belgilux, de non-profitorganisatie die retailers, ziekenhuizen, leveranciers en logistieke dienstverleners samenbrengt, in de toekomst de online geregistreerde gegevens ook effectief controleren en opvolgen. Zo willen ze de gedeelde data correcter en betrouwbaarder maken voor de consument, zowel op fysieke producten in de winkel als bij online aankopen.
Sesam, de nieuwkomer onder de allergenen in de VS
Exporteer je naar de VS én bevat het voedsel dat je verpakt sesam? Binnenkort moet het etiket aangepast worden! Vanaf 1/01/23 wordt sesam ook in de VS erkend als officieel allergeen. De teller staat er dan op 9 met naast sesam ook pindanoten, noten, vis, schaaldieren, soja, zuivel, eieren en tarwe.