kwaliteitsmanagement
Diepgevroren, bevroren, gekoeld of op kamertemperatuur? Dit zijn de belangrijkste verschillen
We bewaren levensmiddelen op verschillende manieren: gekoeld, bevroren, diepgevroren of op kamertemperatuur. Elk van deze bewaarmethoden heeft specifieke kenmerken, toepassingen en regels. Wat is nu precies het verschil tussen bevroren en diepgevroren? Hoe ontdooi je producten correct? En waarom is het riskant om ontdooide producten opnieuw in te vriezen? Lees het in deze blog.
Hoe vraag je activiteiten aan bij het FAVV?
Niet alleen als voedselproducent, maar ook als verkoper of transporteur van levensmiddelen moet je activiteiten aanvragen bij het FAVV. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe dat moet. We leggen uit wat er allemaal op een activiteitenfiche staat en wat het verschil is tussen een registratie, een toelating en een erkenning.
IFS Wholesale and Cash & Carry versie 3
In november 2024 werd versie 3 van de IFS Wholesale en Cash & Carry-standaard gelanceerd. Deze update introduceert belangrijke wijzigingen op het gebied van certificering, vereisten en toepassingsgebied. In deze blog leest u wat de standaard inhoudt, wie ervoor in aanmerking komen, de belangrijkste veranderingen en wanneer versie 3 van kracht wordt.
Voedselveiligheidscultuur: Een sterke basis voor betere veiligheid
Voedselveiligheid gaat verder dan regels. Het draait om een gedeelde cultuur waarin voedselveiligheid als kernwaarde wordt gezien. Een sterke voedselveiligheidscultuur (FSC) verbetert niet alleen de veiligheid, maar versterkt ook vertrouwen en efficiëntie. Ontdek hoe je FSC binnen jouw organisatie kunt opbouwen en versterken.
De bewuste keuze voor outsourcing
Outsourcing is een actueel thema binnen kwaliteitsafdelingen, vooral nu personeelstekorten toenemen en vacatures moeilijk ingevuld raken. Normanist Veerle neemt je mee in haar kijk op outsourcing.
IFS broker versie 3.2
In februari 2024 werd IFS Broker versie 3.2 gelanceerd. Deze norm focust op bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie en beoordeelt de processen van de tussenhandelaren in de toeleveringsketen.
Nieuwe aanvullingen voor ISO normen laten bedrijven anticiperen op klimaatverandering
De gevolgen van klimaatverandering maken het een prangend onderwerp dat vandaag en in de verdere toekomst steeds hoger op de agenda zal komen te staan van bedrijven. Om bedrijven te laten anticiperen op deze uitdagingen zijn op 23 februari voor 31 managementsysteemnormen nieuwe amendementen geïntroduceerd die zonder transitieperiode gelden.
BRCGS 9: te verwachten wijzigingen
BRCGS-normen zijn onderhevig aan verandering om de consument nóg beter te beschermen. Zo verscheen recentelijk een draftversie van BRCGS 9 met daarin wijzigingen om de voedselveiligheids- en kwaliteitscultuur te optimaliseren. In afwachting van de officiële publicatie vatten we de te verwachten wijzigingen voor jou samen.
Nieuwe bio wetgeving
Vanaf 1 januari 2022 is er een nieuwe BIO wetgeving van toepassing, Verordening 2018/848. De vorige verordening (834/2007) die dateert van 2009 wordt hierdoor vervangen. Benieuwd naar de wijzigingen? Lees dan zeker verder...
Lager toegestane maximumgehalten voor cadmium en lood in diverse levensmiddelen
Wist je dat cadmium en lood, twee toxische én kankerverwekkende stoffen, via onze voeding in ons lichaam terecht komen? De Europese Commissie besliste dan ook om de maximumgehalten van deze stoffen in levensmiddelen (voornamelijk groenten, fruit en babyvoeding) te verlagen.
Geïntrigeerd? Kom meer te weten over de bewuste stoffen en het ingrijpen van de Europese Commissie via onze blog.