kwaliteitsmanagement
- 22 March 2022 | kwaliteitsmanagement
BRCGS 9: te verwachten wijzigingen
BRCGS-normen zijn onderhevig aan verandering om de consument nóg beter te beschermen. Zo verscheen recentelijk een draftversie van BRCGS 9 met daarin wijzigingen om de voedselveiligheids- en kwaliteitscultuur te optimaliseren. In afwachting van de officiële publicatie vatten we de te verwachten wijzigingen voor jou samen.
- 17 December 2021 | kwaliteitsmanagement
Nieuwe bio wetgeving
Vanaf 1 januari 2022 is er een nieuwe BIO wetgeving van toepassing, Verordening 2018/848. De vorige verordening (834/2007) die dateert van 2009 wordt hierdoor vervangen. Benieuwd naar de wijzigingen? Lees dan zeker verder...
- 02 September 2021 | kwaliteitsmanagement
Lager toegestane maximumgehalten voor cadmium en lood in diverse levensmiddelen
Wist je dat cadmium en lood, twee toxische én kankerverwekkende stoffen, via onze voeding in ons lichaam terecht komen? De Europese Commissie besliste dan ook om de maximumgehalten van deze stoffen in levensmiddelen (voornamelijk groenten, fruit en babyvoeding) te verlagen.
Geïntrigeerd? Kom meer te weten over de bewuste stoffen en het ingrijpen van de Europese Commissie via onze blog. - 23 augustus 2021 | kwaliteitsmanagement
FOD controleert gewicht voorverpakte voedingsmiddelen: 45 % voldoet
Wist je dat het aangegeven gewicht bij slechts 45 % van de voorverpakte voedingsmiddelen ook effectief correct is? Een slecht rapport, vindt het FOD! In 2020 voerde de FOD Economie een controlecampagne uit met als doel het controleren van de juistheid van de hoeveelheidsaanduiding (het gewicht) aangegeven op voorverpakte voedingswaren. Het gewicht van vooral vlees(waren), vis, zuivelproducten en bereide voedingswaren werd onder de loep genomen.
Benieuwd naar het volledige rapport? Lees onze blog!
- 06 April 2021 | kwaliteitsmanagement
Minder klachten over voedselveiligheid door corona
Het meldpunt van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van Voedselketen (FAVV) ontving vorig jaar 3.605 klachten van consumenten. Dat is een daling van 22 procent ten opzichte van 2019. De maandenlange verplichte sluiting van horecazaken door corona is de belangrijkste reden. Ook de stijging van het aantal klachten in de korte ketenverkoop kan door corona verklaard worden.
- 12 Februari 2021 | kwaliteitsmanagement
FAVV recalls en waarschuwingen 2020
Hoe verging het de voedselveiligheid in 2020? Hoeveel recalls en waarschuwingen werden er uitgestuurd? Wat waren de voornaamste oorzaken? Een antwoord op al deze vragen en meer vindt u in deze blog.
- 05 januari 2021 | kwaliteitsmanagement
Sorteerplicht horeca
Vanaf 1 januari 2021 geldt de sorteerplicht voor horeca in België
- 31 augustus 2020 | kwaliteitsmanagement
Bacteriofagen: het alternatief voor antibiotica
Virussen toedienen om bacteriën te doden en zo heel wat problemen oplossen of voorkomen. Het lijkt alsof het rechtstreeks uit een sciencefictionfilm komt, maar ook vandaag past men dit al toe. Zelf in onze voeding. Deze virussen noemen we bacteriofagen.
- 17 Juni 2020 | kwaliteitsmanagement
Food safety culture in de praktijk
De voedingssector staat nooit stil, integendeel! Wanneer bedrijven zelf onvoldoende bezig zijn met het proces van continu verbeteren, zorgen kwaliteitsnormen zoals de International Food Standard (IFS) of het British Retail Consortium (BRCGS) hier wel voor. Zij publiceren constant nieuwe versies van de standaarden waaraan kwalitatief en risicovrij voedsel moet voldoen om op de markt gebracht te worden. Zo komt IFS binnenkort met versie 7 van IFS Food, deze zal versie 6.1 zal vervangen.
- 03 Juni 2020 | kwaliteitsmanagement
Pyrrolizidine alkaloïden
We zien geregeld productterugroepingen door het FAVV wegens een te hoog gehalte van deze alkaloïden. Terecht, want inname van een te hoge dosis alkaloïden over een lange termijn kan leiden tot leveraandoeningen.