food
- 28 March 2023 | food
Nieuwe omzendbrief omtrent Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen
Op 12/02/2023 en 13/03/2023 publiceerde het FAVV een nieuwe omzendbrief omtrent Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen.
Wat is het doel van deze omzendbrief? Welke criteria worden gehanteerd? Hoe wordt een houdbaarheidsstudie uitgevoerd? En hoe kan AMNorman jou ondersteunen? - 27 Februari 2023 | food
IFS Global Markets Food versie 3
Op 31 januari 2023 werd de nieuwe versie van IFS Global Markets gepubliceerd. De IFS Global Markets norm werd ontwikkeld voor kleinere bedrijven, als mogelijke opstap naar het IFS Food certificaat.
- 20 Februari 2023 | food
‘Te gebruiken tot’ of ‘ten minste houdbaar tot’?
Wat is het verschil tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’?
We krijgen regelmatig vragen over de houdbaarheidsdata op een etiket van een voorverpakt product. De fabrikant is verplicht om op elk levensmiddel een houdbaarheidsdatum te plaatsen. Hierin bestaat een onderscheid tussen ‘ten minste houdbaar tot (THT)’ of ‘te gebruiken tot (TGT)’.
Wanneer gebruik ik ‘THT’ en wanneer ‘TGT’? Is een houdbaarheidsdatum altijd verplicht? En wat met vermelding van tijd en temperatuur?
- 26 December 2022 | food
Ethyleenoxide: verscherpte regelgeving
De regels omtrent de aanwezigheid van de omstreden stof ethyleenoxide in additieven werden op 1 september 2022 aangescherpt.
👉 Waarom is deze stof omstreden?
👉 Wat is de oorzaak van de herziening?
👉 En hoe ziet de verscherpte regelgeving eruit?
Dat en nog veel meer lees je in onze nieuwste blog! - 15 December 2022 | food
Nieuwsitem: wijzigingen IFS-certificatie
NIEUWS - Belangrijke info naar aanleiding van de wendingen omtrent IFS-certificatie.
- 10 November 2022 | food
Nieuwe Europese drinkwaterrichtlijn: verhoogde kwaliteit en toegankelijkheid
Op 16 december 2020 hebben het Europees Parlement en de Europese Raad in Straatsburg een overeenstemming bereikt over de herziening van de Europese drinkwaterrichtlijn. Die heeft betrekking op de kwaliteit van water dat bestemd is voor menselijke consumptie in Europa.
De vorige richtlijn dateert van 1998 en strookte niet meer met de huidige wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen omtrent waterkwaliteit en de menselijke gezondheid.
- 03 augustus 2022 | food
Remstoffen in rauwe melk
Na de publicatie van versie 2.7 van de omzendbrief m.b.t. sneltesten en microbiologische inhibitortesten voor de detectie van remstoffen in rauwe melk te gebruiken in het kader van autocontrole in december 2021, werd in het begin van deze zomer al een nieuwe versie door het FAVV gepubliceerd dewelke met directe ingang van toepassing is. Dit in tegenstelling tot de vorige versie waarbij er een overgangsperiode was tot 01/07/2023.
- 19 Juli 2022 | food
De groeiende dreiging van Food Fraude
Het paardenvleesschandaal in 2013 of de fipronilcrisis in 2017. Het zijn slechts twee voorbeelden die de stijgende dreiging van voedselfraude aantonen.
Wat is Food Fraude? Welke soorten bestaan er? Hoe wil GFSI dit inperken?
Je leest het hier. - 04 Juli 2022 | food
Wat is salmonella en hoe kan een uitbraak vermeden worden?
Salmonella in chocolade is sinds enkele maanden een “hot topic”. Na de uitbraak in de Ferrero fabriek te Aarlen, heeft nu ook Barry Callebaut producten geblokkeerd als gevolg van een salmonellabesmetting.
- 11 April 2022 | food
Wat zijn remstoffen en hoe worden ze gedetecteerd in rauwe melk?
Op 15 december 2021 publiceerde FAVV een omzendbrief omtrent sneltesten en microbiologische inhibitortesten voor de detectie van antibioticaresten in rauwe melk. Hierin staan een aantal wijzigingen die ingaan vanaf 01/07/2023.