food
Waterkwaliteit in de levensmiddelensector: wat jij moet weten
Kom alles te weten over belangrijke wijzigingen in de wetgeving betreffende de controle op de kwaliteit van water in de levensmiddelensector.
Nieuw E-nummer: gebufferde azijn
Als gevolg van de positieve beoordeling van de EFSA heeft het additief gebufferde azijn een eigen E-nummer gekregen: E 267.
FSSC 22000: versie 6
FSSC 22000 is een GFSI-erkende standaard. Het is een internationaal erkend certificeringsschema dat de veiligheid en kwaliteit van voedingsproducten waarborgt.
Op 31 maart 2023 werd versie 6 van deze standaard gepubliceerd.👉 Wat is er gewijzigd in versie 6?
👉 Vanaf wanneer gaan deze wijzigingen in?Nieuwe verordening maximumgehalten aan verontreinigingen in levensmiddelen
Op 5 mei 2023 is Verordening (EU) 2023/915 van de Europese Commissie inzake ‘Maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1881/2006’ gepubliceerd.
Waarom was een nieuwe verordening nodig?
Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Vanaf wanneer is deze nieuwe verordening van toepassing?IFS food - versie 8
NIEUW - IFS Food versie 8
Recent werd IFS Food versie 8 gepubliceerd.
Wat is IFS Food certificatie? Wat houden de wijzigingen van IFS Food versie 8 in? Vanaf wanneer is IFS food versie 8 van toepassing?
Je leest er alles over in onze nieuwste blog!
Acrylamide: risicobeperkende maatregelen
We doen het allemaal wel eens, ons brood of frietjes net iets langer verwarmen om een heerlijk bruine kleur te bekomen. Toch is het in sommige gevallen niet altijd goed voor de gezondheid.
Wanneer zetmeelrijk voedsel wordt blootgesteld aan temperaturen boven de 120 graden kan de chemische stof acrylamide ontstaan. Deze stof wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie echter als “mogelijk kankerverwekkend” beschouwd. Daarom is sinds 11 april 2018 Verordening 2017/2158 omtrent de risicobeperkende maatregelen en referentieniveaus voor de reductie van acrylamidegehalten in levensmiddelen in voege.Nieuwe omzendbrief omtrent Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen
Op 12/02/2023 en 13/03/2023 publiceerde het FAVV een nieuwe omzendbrief omtrent Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen.
Wat is het doel van deze omzendbrief? Welke criteria worden gehanteerd? Hoe wordt een houdbaarheidsstudie uitgevoerd? En hoe kan AMNorman jou ondersteunen?IFS Global Markets Food versie 3
Op 31 januari 2023 werd de nieuwe versie van IFS Global Markets gepubliceerd. De IFS Global Markets norm werd ontwikkeld voor kleinere bedrijven, als mogelijke opstap naar het IFS Food certificaat.
‘Te gebruiken tot’ of ‘ten minste houdbaar tot’?
Wat is het verschil tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’?
We krijgen regelmatig vragen over de houdbaarheidsdata op een etiket van een voorverpakt product. De fabrikant is verplicht om op elk levensmiddel een houdbaarheidsdatum te plaatsen. Hierin bestaat een onderscheid tussen ‘ten minste houdbaar tot (THT)’ of ‘te gebruiken tot (TGT)’.
Wanneer gebruik ik ‘THT’ en wanneer ‘TGT’? Is een houdbaarheidsdatum altijd verplicht? En wat met vermelding van tijd en temperatuur?
Ethyleenoxide: verscherpte regelgeving
De regels omtrent de aanwezigheid van de omstreden stof ethyleenoxide in additieven werden op 1 september 2022 aangescherpt.
👉 Waarom is deze stof omstreden?
👉 Wat is de oorzaak van de herziening?
👉 En hoe ziet de verscherpte regelgeving eruit?
Dat en nog veel meer lees je in onze nieuwste blog!