food
Update: Omzendbrief 24/01/2025 FAVV met betrekking tot de bewaartemperatuur en -duur van levensmiddelen in de detailhandel
Deze omzendbrief gaat over toegestane afwijkingen op de wettelijke bewaartemperatuur voor gekookte charcuterie, gepasteuriseerde kazen en verhitte groenten. Lees alles over de update in deze blog.
Omgevingsmonitoring: Voorkom besmettingen met een slim staalnameplan
Vanaf 7 maart 2025 is de module GM4 ”Beheersing van omgevingspathogenen in voedingsindustrie” verplicht voor alle autocontrolegidsen. In deze blog leggen we uit hoe omgevingsmonitoring besmettingen kan detecteren en voorkomen. Welke soorten staalnames bestaan er en wanneer neem je deze het best?
Voedselveiligheidscultuur: Een sterke basis voor betere veiligheid
Voedselveiligheid gaat verder dan regels. Het draait om een gedeelde cultuur waarin voedselveiligheid als kernwaarde wordt gezien. Een sterke voedselveiligheidscultuur (FSC) verbetert niet alleen de veiligheid, maar versterkt ook vertrouwen en efficiëntie. Ontdek hoe je FSC binnen jouw organisatie kunt opbouwen en versterken.
Waterkwaliteit in de levensmiddelensector: wat jij moet weten
Kom alles te weten over belangrijke wijzigingen in de wetgeving betreffende de controle op de kwaliteit van water in de levensmiddelensector.
Nieuw E-nummer: gebufferde azijn
Als gevolg van de positieve beoordeling van de EFSA heeft het additief gebufferde azijn een eigen E-nummer gekregen: E 267.
FSSC 22000: versie 6
FSSC 22000 is een GFSI-erkende standaard. Het is een internationaal erkend certificeringsschema dat de veiligheid en kwaliteit van voedingsproducten waarborgt.
Op 31 maart 2023 werd versie 6 van deze standaard gepubliceerd.👉 Wat is er gewijzigd in versie 6?
👉 Vanaf wanneer gaan deze wijzigingen in?Nieuwe verordening maximumgehalten aan verontreinigingen in levensmiddelen
Op 5 mei 2023 is Verordening (EU) 2023/915 van de Europese Commissie inzake ‘Maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1881/2006’ gepubliceerd.
Waarom was een nieuwe verordening nodig?
Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Vanaf wanneer is deze nieuwe verordening van toepassing?IFS food - versie 8
NIEUW - IFS Food versie 8
Recent werd IFS Food versie 8 gepubliceerd.
Wat is IFS Food certificatie? Wat houden de wijzigingen van IFS Food versie 8 in? Vanaf wanneer is IFS food versie 8 van toepassing?
Je leest er alles over in onze nieuwste blog!
Acrylamide: risicobeperkende maatregelen
We doen het allemaal wel eens, ons brood of frietjes net iets langer verwarmen om een heerlijk bruine kleur te bekomen. Toch is het in sommige gevallen niet altijd goed voor de gezondheid.
Wanneer zetmeelrijk voedsel wordt blootgesteld aan temperaturen boven de 120 graden kan de chemische stof acrylamide ontstaan. Deze stof wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie echter als “mogelijk kankerverwekkend” beschouwd. Daarom is sinds 11 april 2018 Verordening 2017/2158 omtrent de risicobeperkende maatregelen en referentieniveaus voor de reductie van acrylamidegehalten in levensmiddelen in voege.Nieuwe omzendbrief omtrent Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen
Op 12/02/2023 en 13/03/2023 publiceerde het FAVV een nieuwe omzendbrief omtrent Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen.
Wat is het doel van deze omzendbrief? Welke criteria worden gehanteerd? Hoe wordt een houdbaarheidsstudie uitgevoerd? En hoe kan AMNorman jou ondersteunen?