Als gevolg van de positieve beoordeling van de EFSA heeft het additief 'gebufferde azijn' een eigen E-nummer gekregen: E 267.

Het E-nummer wordt opgenomen in deel C, groep I van bijlage II bij Verordening (EG) nr. 1333/2008.

 

Gebruik

Gebufferde azijn mag voortaan als “quantum-satis” (de hoeveelheid die nodig is) levensmiddelenadditief worden gebruikt. Ook mag het additief worden toegevoegd aan de volgende levensmiddelen (opgenomen in bijlage II, deel E):

  • Mozzarella,
  • Weikaas,
  • Groente- en fruitconserven in blik of in glas,
  • Verse deegwaren,
  • Voorgekookte deegwaren - vers,
  • Verse, gekoelde gnocchi van aardappelen,
  • Brood - uitsluitend bereid van de volgende ingrediënten: tarwebloem, water, gist of bakpoeder, zout,
  • Pain courant français
  • Voorverpakte bereidingen van vers gehakt vlees en vleesbereidingen waaraan andere ingrediënten dan additieven of zout zijn toegevoegd.

Er werden specificaties voor gebufferde azijn opgesteld. Deze worden opgenomen in de bijlage bij Verordening (EU) nr. 231/2012.

 

Clean label

Het is een trend om E-nummers te vermijden en te vervangen door innovatieve extracten of derivaten van voedingsstoffen die ook dezelfde functie hebben als het additief. E-nummers vermijden met niet toegelaten voedingsstoffen is echter niet toegestaan. De Europese Commissie en de lidstaten hebben in de werkgroep additieven bevestigd dat deze zogenaamde clean label ingrediënten voldoen aan de definitie van een additief en alleen mogen worden gebruikt na officiële toelating als additief.

Gebufferde azijn was hierdoor niet meer toegelaten als clean label ingrediënt. In maart 2021 is bij de Commissie een aanvraag ingediend voor de goedkeuring van het gebruik van gebufferde azijn als conserveermiddel en zuurteregelaar in levensmiddelen. 

Het gebruik en de specificaties van gebufferde azijn zijn terug te vinden onder Verordening 2023/2086De Verordening treedt in werking op 18 oktober 2023.

  • am norman FOOD
  • am norman LABELLING
  • am norman PRODUCT DEVELOPMENT

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman