Update: Omzendbrief 24/01/2025 FAVV met betrekking tot de bewaartemperatuur en -duur van levensmiddelen in de detailhandel
De omzendbrief 24/01/2025 FAVV met betrekking tot de bewaartemperatuur en -duur van levensmiddelen in de detailhandel laat afwijkingen toe op de wettelijke bewaartemperatuur voor gekookte charcuterie, gepasteuriseerde kazen en verhitte groenten. Deze blog beantwoordt onderstaande vragen:
- Waarover gaat de omzendbrief?
- Welke factoren beïnvloeden de bewaarduur en -temperatuur?
- Wat gebeurt er als de bewaartemperatuur en -duur niet gerespecteerd worden?
Omzendbrief 24/01/2025 FAVV met betrekking tot de bewaartemperatuur en -duur van levensmiddelen in de detailhandel
Waarover gaat de omzendbrief?
De wettelijke bewaartemperaturen voor bepaalde gekoelde levensmiddelen in de detailhandel liggen vast in het Koninklijk Besluit van 13 juli 2014 betreffende levensmiddelenhygiëne. In deze omzendbrief worden afwijkingen toegestaan op de wettelijke bewaartemperatuur voor gekookte charcuterie, gepasteuriseerde kazen en verhitte groenten.
“Gekookte charcuterie, gepasteuriseerde kazen en verhitte groenten zijn producten die gekoeld moeten worden bewaard tot maximaal 7°C (zie bijlage IV van het KB van 13 juli 2014). Het FAVV verleent een afwijking op de bewaartemperatuur van gekookte charcuterie, gepasteuriseerde kazen en verhitte groenten in de detailhandel volgens de voorwaarden in onderstaande tabel en op voorwaarde dat dit in de context blijft van de bereiding/samenstelling van levensmiddelen die onmiddellijk geconsumeerd zullen worden en dat er geen bijkomende relevante microbiologische gevaren geïdentificeerd worden voor deze levensmiddelen.”
De bewaartemperatuur en maximale tijd voor gekookte charcuterie, gepasteuriseerde kazen en verhitte groenten:
- 30°C = 30 min.
- 28°C = 40 min.
- 26°C = 50 min.
- 24°C = 1 uur
- 22°C = 1 uur 15 min.
Een bijkomende temperatuurstijging van 3°C is niet toegestaan.
Welke factoren beïnvloeden de bewaarduur en -temperatuur?
Het type verpakking en de omgevingstemperatuur hebben een grote invloed op de bewaarduur. De optimale bewaartemperatuur wordt dan weer bepaald door de aard van de levensmiddelen.
Vertrekkende van de aard van de levensmiddelen, geven verpakkingen specifieke bewaarvoorschriften en/of gebruiksvoorwaarden. Hierdoor weet de consument hoelang een levensmiddel veilig bewaard kan worden en onder welke condities.
Wat gebeurt er als de bewaartemperatuur en -duur niet gerespecteerd worden?
Als de bewaartemperatuur en -duur voor de gekoelde levensmiddelen niet gerespecteerd worden, zal er veel sneller bederf optreden. Het risico op de uitgroei van pathogene bacteriën en sporen verhoogt, wat ziekte bij de consument kan veroorzaken.
De afwijkingen op de wettelijke bewaartemperatuur voor gekookte charcuterie, gepasteuriseerde kazen en verhitte groenten is enkel toegestaan in de juiste omstandigheden.