Uitdagingen in de verpakkingswereld

Voedingsbedrijven en producenten staan voor heel wat uitdagingen wat betreft het verpakkingsmateriaal. Dat brengt de nodige vragen en onduidelijkheden met zich mee. Certificatie, opvolging van wijzigingen in de wetgeving, omgaan met nieuwe opduikende gevaren en ethische kwesties rond duurzaamheid. Onze Normanisten zijn de ideale bondgenoten om dit samen aan te pakken.

 

Declaration of Compliance (DoC) - Verklaring Van Overeenstemming (VVO)

Voedingsbedrijven kunnen bij ons terecht voor alles wat betreft de DoC/VVO: het correct beoordelen, welke info deze minimaal moet bevatten én voor welke levensmiddelen en toepassingen het verpakkingsmateriaal geschikt is.

Verpakkingsbedrijven ondersteunen we in het correct opstellen en volledig onderbouwen van deze DoC/VVO door de juiste productinformatie te verzamelen. We baseren ons op wetenschappelijke informatie, kiezen de juiste parameters voor het uitvoeren van migratietesten en/of maken gebruik van berekeningsmethodes. Hierbij houden we rekening met het land van bestemming en de wetgeving.

 

Risicoanalyse - HACCP

AMNorman ondersteunt bij de opmaak of herziening van jouw HACCP-plan. Hierbij brengen we alle gevaren gerelateerd aan verpakkingsmaterialen in kaart en bekijken we de impact en/of het risico op jouw eindproduct. 

We voorzien regelmatige updates door het opvolgen van nieuwe opduikende gevaren via het uitvoeren van RASFF-analyses.

 

Bioplastics versus conventionele verpakkingen

Wil je graag volledig of deels overschakelen van conventionele verpakkingen naar biodegradeerbare, composteerbare en/of bio-gebaseerde verpakkingsmaterialen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. We geven het nodige advies en brengen alle invloedsfactoren duidelijk in kaart. 

Denk maar aan: de verwerkbaarheid op de machines (sealbaarheid flowpack, dieptrekautomaten…), de beoogde barrière-eigenschappen (OTR/WTR), de impact op de finale houdbaarheid van het levensmiddel, de geschiktheid voor bepaalde levensmiddelen en het toepassingsgebied (temperatuursprofiel). 

Bij verpakkingsproducenten kijken we vooral procesmatig en focussen we op de mogelijke finale toepassingen. Daarnaast beoordelen we het Food Safety luik door in te zoomen op de samenstelling van het materiaal en het bepalen van de nodige migratietesten.

 

Begeleiding naar certificatie

Meer en meer krijgen de verpakkingsbedrijven de vraag van hun klanten om een kwaliteitscertificaat te behalen. Vaak voldoet een ISO 9001-certificaat niet meer aan de vereisten en is een upgrade noodzakelijk. 

AMNorman helpt jou bij het behalen hiervan: BRCGS Packaging materials, FSSC 22000 Packaging of IFS PACsecure.

Dat kan door een volledige uitbesteding aan AMNorman of door dit aan te pakken als een gezamenlijk project, waarbij wij een duidelijk en doelgericht stappenplan opmaken. Hierbij werken we volledig op maat van jouw bedrijf en streven we altijd naar eenvoud en efficiëntie.

 

Re-engineering

Kwaliteitssystemen of -handboeken zijn vaak achterhaald, complex en log. Hierdoor zijn ze moeilijk hanteerbaar in de praktijk en vormen ze een administratieve ballast.   

Onze Normanisten focussen op vereenvoudiging waardoor het managen van de kwaliteit werkbaar is en blijft. Uiteraard voldoet hun herwerking aan alle wettelijke en normatieve vereisten.

 

Interne audits

Interne audits zijn een krachtige tool om continue verbetering te garanderen. Hiervoor zijn audit-skills vereist, moet de norm gekend zijn én is ervaring in de sector een grote troef. Onze Normanisten zijn dé geknipte partner om met de nodige kennis en een objectieve bril de zaken te analyseren. Ze doen suggesties om probleemstellingen op te lossen zonder daarbij de confidentialiteit te schaden.

Het is ook mogelijk om voor een inhouse training te kiezen waarbij een nieuw samengesteld bedrijfsteam wordt opgeleid in het uitvoeren van interne audits zodat dit later op zelfstandige basis kan.

Klanten aan het woord

Ondersteuning kwaliteitssysteem volgens FSSC 22000

In samenwerking met AMNorman houden we ons kwaliteitssysteem steeds op het hoogste niveau en behalen we al jaren het FSSC certificaat met succes!

Alain Tuybens, Cirepa

Cirepa

implementatie BRCGS packaging materials

We werkten voor het eerst samen met AMNorman om ons kwaliteitssysteem aan te passen aan de BRCGS Packaging Materials versie 6 norm. We hebben hier heel veel uit geleerd en behaalden mede dankzij hun steun een schitterende AA score op onze audit.

Anja D'hossche, Avamoplast

Avamoplast

implementatie BRCGS packaging materials

Dankzij de steun van AMNorman staat ons kwaliteitssysteem op punt en hebben we in 2020 ons eerste BRCGS Packaging Materials certificaat behaald.

Pauline Van Acker, Packas

Packas

Wil je meer info? Specialiste Joyce Buysse helpt je graag.

wil je meer info? specialiste Joyce buysse helpt je graag.