Op 12/02/2023 en 13/03/2023 publiceerde het FAVV een nieuwe omzendbrief omtrent Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. 

De omzendbrief heeft twee doelen:

  • Bedrijven informeren omtrent hun verplichtingen m.b.t. toepassingen van het microbiologisch criterium voor Listeria monocytogenes in Verordening (EG) nr. 2073/2005.  
     
  • Bedrijven informeren omtrent hun verplichtingen m.b.t. de houdbaarheid van kant-en-klare levensmiddelen m.b.t. Listeria monocytogenes, met uitzondering van zuigelingenvoeding en voeding voor medisch gebruik.

 

Wat wordt besproken in deze omzendbrief?

1. Analyses op Listeria monocytogenes moeten door de operator uitgevoerd worden volgens een onderbouwde frequentie.

 

De interpretatie van de resultaten moet op basis van criterium 1.2 en criterium 1.3 van de Verordening (EG) nr. 2073/2005

Criterium 1.2 geldt voor kant-en-klare levensmiddelen waarin Listeria monocytogenes kan groeien, met uitzondering van zuigelingenvoeding en voeding voor medisch gebruik.

Voordat het levensmiddel de directe controle van de exploitant van een levensmiddelenbedrijf die het heeft geproduceerd, heeft verlaten, geldt de limiet “niet gedetecteerd in 25 gram”, indien de exploitant niet tot tevredenheid van het FAVV kan aantonen dat het product gedurende de hele houdbaarheidstermijn aan de limiet van 100 kve/g zal voldoen (cf. voetnoot 7 in de bijlage I van de verordening (EG) nr. 2073/2005).

Voor producten die in de handel zijn gebracht, geldt een limiet van 100 kve/g voor de duur van de houdbaarheidstermijn indien de producent tot tevredenheid van het FAVV kan aantonen dat het product gedurende de ganse houdbaarheidstermijn aan deze limiet zal voldoen (cfr. voetnoot 5 in de bijlage I van de verordening (EG) nr. 2073/2005). 

Criterium 1.3 geldt voor kant-en-klare levensmiddelen waarin Listeria monocytogenes kan overleven, maar niet groeien, met uitzondering van zuigelingenvoeding en voeding voor medisch gebruik. Voor producten die in de handel zijn gebracht, geldt een limiet van 100 kve/g voor de duur van de houdbaarheidstermijn. 
 

2. Er werden enkele flowdiagramma's toegevoegd voor het bepalen van de toepassing van het correcte criterium voor Listeria monocytogenes en het uitvoeren van houdbaarheidsstudies en eventuele challengetesten

 

De flowdiagramma’s bieden een antwoord op onderstaande vragen:

  • Welk criterium voor Listeria monocytogenes moet worden toegepast? 
  • Hoe een houdbaarheidsstudie m.b.t. Listeria monocytogenes uitvoeren? 
  • Welke limiet voor Listeria monocytogenes toepassen o.b.v. de geleverde bewijzen? 

 

Hoe kan AMNorman jou ondersteunen?

Onze Normanisten zijn gespecialiseerd in de correcte toepassing van regel- en wetgeving. Ze geven dan ook met plezier een antwoord op jouw vragen omtrent deze omzendbrief en helpen bij de interpretatie van de flowdiagramma’s. 

  • am norman FOOD

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman