De gevolgen van klimaatverandering maken het een prangend onderwerp dat vandaag en in de verdere toekomst steeds hoger op de agenda zal komen te staan van bedrijven. In de rangschikking van wereldwijde risico’s op korte termijn (2 jaar) schat het Wereld Economisch Forum de gevolgen niet min in. Als wereldwijde uitdaging staan extreme weersomstandigheden hier op de tweede plaats. Pollutie staat dan weer op de 10e plaats binnen de top 10. 

Op de lange termijn (een periode van 10 jaar) staan extreme weersomstandigheden helemaal op de eerste plaats. Maar ook de 2e, 3e en 4e plaats bevatten risico’s die verbonden zijn aan klimaatverandering. Hier gaat het bijvoorbeeld om de kritische veranderingen aan het “aardsysteem” die de biodiversiteit, ecosystemen en natuurlijke resources grondig verstoren.

 

Nieuwe ISO clausules voor klimaatverandering

Om hier een antwoord op te bieden zijn op 23 februari voor 31 managementsysteemnormen bijkomende amendementen verschenen die direct van toepassing zijn zonder transitieperiode. 

Voor andere normen die in revisie zijn en op korte termijn worden gepubliceerd zoals de ISO 550001 assetmanagement werd beslist om geen amendement te publiceren omdat dit binnenkort rechtstreeks in de norm wordt opgenomen.

Aangezien het geen versiewijziging is, dienen er geen nieuwe certificaten uitgegeven te worden.

 

Klimaatuitdagingen anticiperen

In de normen is een nieuw onderdeel toegevoegd. Onder clausule 4.1, Inzicht in de organisatie en haar context, dient de organisatie de interne en externe pijnpunten te benoemen die het resultaat zijn van klimaatverandering. 

In clausule 4.2, inzicht in de behoeften en verwachtingen van belanghebbenden, dienen de noden en verwachtingen van stakeholders omtrent klimaatverandering opgenomen te worden. 

Het doel van dit amendement is om de organisatie te laten nadenken over:

  • Mitigatie (maatregelen om de klimaatverandering te beperken) zoals uitstoot van broeikasgassen verminderen, omgaan met energie.
  • Adaptatie: aanpassing aan klimaatverandering door organisaties weerbaar te maken tegen effecten van klimaatverandering.

Toepassing in de praktijk

In de contextanalyse dient er voortaan nagedacht te worden over de rol die klimaatverandering speelt binnen de organisatie. De focus ligt hierbij om de klimaatimpact op het managementsysteem van de organisatie alsook op de producten en diensten van het bedrijf duidelijk in kaart te brengen. 

Vb. voor de zorg kan de hitte zorgen voor een piekbelasting bij ouderen, kan er een hogere sterfte optreden tijdens hittegolven.

Vb. elektrificering van voertuigen voor automobiel constructeurs.

Vb. extreme weersomstandigheden kunnen tot schade leiden.

Het kan ook zijn dat het voor een organisatie beschouwd wordt als niet relevant. Wanneer dit het geval is dien je aan te tonen waarom het niet relevant zou zijn, wat is de argumentatie hieromtrent.

Verder dien je de eisen en verwachtingen van stakeholders in kaart te brengen en hoe klimaatverandering de producten en diensten van de organisatie beïnvloedt. 

Aangezien er geen transitieperiode is, dient de organisatie aan te tonen dat men op de hoogte is van dit amendement. Lukt het bijvoorbeeld niet om de voorstellen uit te voeren, dan bereid je voor de eerstvolgende audit een planning voor om de implementatie procesmatig voor te bereiden.

 

Meer weten?

Heb je na het lezen van dit artikel nog specifieke vragen over de toepassing van dit amendement binnen jouw bedrijf? 

Aarzel zeker niet om contact op te nemen. Onze Normanisten staan voor je klaar

Let's meet

  • am norman ISO & LOGISTICS

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman