Sinds 1 maart 2019 kent de Nutri-Score een wettelijk kader in België. Het algoritme dat schuilgaat achter de vijf kleuren en letters werd toen omschreven en vastgelegd in een Koninklijk Besluit. Dit algoritme is nu, op basis van wetenschappelijk onderzoek en nieuwe voedingsinformatie, aangepast en in een nieuwe versie gegoten. De herkenbare kleurrijke letters blijven, maar inhoudelijk veranderen er heel wat zaken.    

Ontdek in deze blog een beknopte weergave van de wijzigingen. Wie benieuwd is naar een volledig verslag, kan dit hier terugvinden.

Nutri-Score in een notendop

Waarom werd de Nutri-Score in het leven geroepen?

Het ultieme doel van de Nutri-Score is om consumenten te stimuleren gezondere voedingskeuzes te maken en dit op een snelle, gemakkelijke manier.

 

Hoe slaagt het model hierin?

  • Door het gebruik van kleuren en letters is het voor de consument in één oogopslag duidelijk of het product al dan niet binnen een evenwichtige voeding past.
  • De consument kan gemakkelijker producten vergelijken binnen dezelfde productgroep.
  • De consument kan een geïnformeerde, gezonde keuze maken.
  • Het stimuleert producenten om het nutritioneel profiel van hun producten te verbeteren.
  • De Nutri-Score helpt gezondheidsprofessionals bij nutritioneel advies.

 

Het is belangrijk om te benadrukken dat dit een hulpmiddel is om naar een gezonder product te grijpen binnen eenzelfde voedingscategorie (bijvoorbeeld granola van merk ‘X’ versus granola van merk ‘Y’). Vergelijken tussen verschillende categorieën is dus irrelevant.

 

Hoe worden de scores berekend?

Het algoritme koppelt positieve eigenschappen (zoals het gehalte aan eiwitten en vezels) aan negatieve eigenschappen (bijvoorbeeld de hoeveelheid suikers, zout, verzadigde vetten) om een score toe te kennen aan voedingsmiddelen. Deze score wordt vervolgens omgezet naar een combinatie van een letter (A tot E) en een kleur (groen naar rood). Producten met de meest gezonde samenstelling krijgen dus een groene aanduiding A of B.

 

Bijvoorbeeld:

  • Score A - groen: Producten met de gezondste samenstelling binnen een categorie.
  • Score E - rood: Producten met de minst gezonde samenstelling binnen een categorie.

 

Waarom was een herwerking van het oorspronkelijke model nodig?

De commissie vond dat het algoritme over het algemeen goed werkte. Echter waren er nog enkele aanpassingen nodig om een beter onderscheid te maken  tussen producten met een gezondere en een minder gezondere samenstelling.

 

Over welke wijzigingen gaat het juist?

  • Suiker- en zoutrijke producten krijgen het het hardst te verduren. De achterliggende puntenscore zal sneller stijgen voor deze nutriënten.
  • Eiwit- en vezelrijke producten kennen dan weer een omgekeerde trend. 
  • Ook het gebruik van zoetstoffen in dranken geeft met de nieuwe versie een mindere score. 
  • Noten en enkele plantaardige oliën (walnoot en olijf) verlaten de groente- en fruitgroep en worden onder het algoritme van vetten en oliën gebracht.
  • Zaden worden opgenomen onder het toegevoegde vetten-, noten- en zaden-model. 
  • Binnen de vleesgroep zal gevogelte goed blijven scoren, maar rood vlees wordt apart en strenger bekeken. 

 

Tips om de Nutri-Score van jouw product te verbeteren

Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat de Nutri-Scores van jouw producten zullen wijzigen. Wat kan je doen om deze te verbeteren?

  • Zoek de optimale balans tussen ingrediënten met positieve eigenschappen en ingrediënten met negatieve eigenschappen.
  • Maximaliseer het gehalte aan eiwitten, groenten, fruit en vezels.
  • Minimaliseer concentraties aan suiker, zout en verzadigd vet.
  • Doe aanpassingen met zo weinig mogelijk impact op smaak en textuur.
  • Ga voor product-by-product evaluatie. 
  • Maak de afweging tussen prijsimpact, consumentenreactie en eventuele meerverkoop.  

 

Vanaf wanneer is het nieuwe model van kracht?

De wetgever voorziet 24 maanden de tijd om de reeds geëtiketteerde Nutri-Scores te herberekenen en aan te passen indien nodig. Nieuwe producten die vanaf januari 2024 in de winkelrekken terechtkomen, dienen reeds voorzien te zijn van de scores volgens het nieuwe model. 

 

Hoe kan AMNorman jou ondersteunen?

Ons voltallig team van labeling experten en productontwikkelaars staat voor je klaar om te ondersteunen bij de berekening van Nutri-Scores en het eventueel verbeteren ervan. Contacteer hen via etiketexpert@amnorman.be.

Ps: In 2024 organiseren we een opleiding specifiek gericht op deze vernieuwde Nutri-Score. Hou dus zeker onze digitale kanalen en website in de gaten!
 

  • am norman LABELLING

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman