Voedselallergenen
In de Europese wetgeving (VO 1169/2011) zijn er 14 wettelijke allergenen bepaald waarvoor de informatieplicht geldt.
Regels betreffende voorverpakte levensmiddelen en niet-voorverpakte levensmiddelen
Er zijn verschillen in wetgeving tussen voorverpakte levensmiddelen en niet-voorverpakte levensmiddelen. Er moeten aan verschillende voorwaarden vervuld zijn opdat een levensmiddel als voorverpakt kan worden beschouwd. Vanaf dat er aan één van deze voorwaarden niet wordt voldaan, wordt het levensmiddel niet als voorverpakt beschouwd:
- het levensmiddel moet verpakt worden voor het te koop wordt aangeboden;
- de inhoud mag niet kunnen worden veranderd zonder dat het verpakkingsmateriaal wordt geopend of aangetast;
- het mag niet gaan om een levensmiddel dat met het oog op een onmiddellijke verkoop wordt voorverpakt
Wat verstaat men onder onmiddellijke verkoop?
Hieronder verstaat men de voorverpakte levensmiddelen die verkocht worden
- in de vestiging waar ze zijn vervaardigd OF
- in vestigingen die geëxploiteerd worden door dezelfde operator als de vestiging waar ze zijn vervaardigd, voor operatoren die maximum vijf vestigingen uitbaten, op voorwaarde dat de minimale houdbaarheidsdatum of de uiterste consumptiedatum vermeld wordt op de verpakking van deze levensmiddelen
Voorverpakte levensmiddelen
Een duidelijke etikettering van allergenen op voorverpakte producten is van cruciaal belang. De allergenen moeten vermeld worden in de lijst met ingrediënten. De allergenen moeten duidelijk te onderscheiden zijn van de rest van de ingrediënten, vb. door de namen ervan in het vet, in hoofdletters of in een andere kleur te drukken, zodat ze opvallen. Indien er geen ingrediëntenlijst is (bv. bij alcoholische dranken met een alcoholvolumegehalte van >1.2%), wordt de vermelding ‘bevat’ gebruikt, gevolgd door de naam van de allergenen.
Wil je meer info over welke verplichte vermeldingen aanwezig dienen te zijn op een etiket, raadpleeg dan onze experts of bekijk onze opleidingskalender voor opleidingen.
Allergenenbeheer voor niet-voorverpakte producten
Allergenen wetgeving
Het KB van 17/07/2014 tot vaststelling van bepalingen inzake de mededeling van bepaalde stoffen en producten die allergieën of intoleranties veroorzaken voor niet-voorverpakte levensmiddelen legt heel wat regels op. Iedere horecazaak, bakkerij, slagerij, … (kortom iedereen die voeding produceert verkoop rechtstreeks aan de consument) zijn verplicht hun klanten te voorzien van allergeneninformatie.
Dit mag schriftelijk of mondeling.
Allergenen op de menukaart
Voorbeeld van schriftelijke informatie: bij een restaurant kan men, in het geval van bereidingen met een vaste receptuur, op de menukaart de allergenen mee vermelden. Opgelet: dit is niet verplicht! Door gebruik te maken van symbolen kan je per gerecht aangeven welke allergenen het gerecht bevat. AMNorman heeft voor jou iconen ontworpen die je kan downloaden en gebruiken voor op je menukaart.
Allergenen in de horeca
In samenwerking met horeca academie en horeca forma geven we opleidingen omtrent Allergenen in de horeca (horecavlaanderen.be) & Opleiding: De allergenenwetgeving in de praktijk | Horeca Forma
FAVV regels
Het FAVV plaatst sinds 2015 de inspectieresultaten online voor de consument. Iedereen kan nagaan hoe uw onderneming heeft gescoord tijdens een controle aan de hand van een scoresysteem.
Het FAVV is enorm streng geworden op het vlak van allergeneninformatie. Wanneer je niet voldoet aan de wetgeving kan je een PV krijgen met boete. Naast het FAVV, kan een ontevreden klant ook een klacht tegen je neerleggen of een melding doen bij het FAVV. De wetgeving zorgt er dus voor dat de voedselveiligheid voor de consument verhoogd wordt. Allergische reacties en eventuele letselschade kunnen door de consument op de aanbieder van het eten verhaald worden. Mocht de consument wel zijn geïnformeerd over de allergenen in het product, dan is de horecaondernemer niet verantwoordelijk voor de eventuele nadelige gevolgen. De consument heeft een eigen verantwoordelijkheid of hij/zij de levensmiddelen consumeert.
Allergenenmanagement voor voedingsbedrijven
Normanisten helpen bij het opstellen van een allergenenmanagementsysteem op maat van jouw bedrijf. Een doordachte risicoanalyse met de juiste validatietechnieken vormen hierbij de basis. Daarnaast geven wij regelmatig opleidingen en workshops rond allergenenmanagement. Alle details vind je bij 'onze opleidingen'.
Nieuws
Expertise