Duurzame consumptie zit nog steeds in de lift. In de 'Monitor duurzame voedselkeuzes' geven Vlamingen aan dat ze nood hebben aan correcte, duidelijke en eenvoudige informatie.
Inzetten op duurzaamheidslabels kan een meerwaarde betekenen voor jouw bedrijf.
Hieronder vind je een overzicht van de zes belangrijkste duurzaamheidslabels binnen de voedingsindustrie waarbij we jou kunnen ondersteunen.
BIO certificatie
Wilt u biologische producten produceren of verkopen? Dan heb je een BIO certificaat nodig. Met een BIO certificaat garandeer je aan de BIO regels en wetgeving te voldoen.
De belangrijkste zaken bij een BIO certificatie op een rijtje:
- scheiding in tijd en/of ruimte tussen biologische en conventionele producten
- tracering en massabalans
- ingrediënten afkomstig van biologische landbouw
- specifieke BIO etiketteringsregels
- genetisch gemodificeerde organismen en behandelingen met ioniserende straling zijn verboden
De consultants van AMNorman adviseren je bij het toepassen van de BIO wetgeving (Verordening 2018/848) en ondersteunen je tijdens de certificatie-audit.
Duurzaamheidskeurmerken
MSC & ASC
Marine Stewardship Council (MSC) is een internationaal label voor duurzame vis. Het label verzekert dat de wilde vis gevangen is met respect voor milieu en dier. Dat wil zeggen dat elke vis met een MSC label 100% duurzaam gevangen werd zonder het ecosysteem te schaden.
Daarnaast bestaat ook het Aquaculture Stewardship Council (ASC) label voor duurzame kweekvis zoals zalm, tilapia, forel, pangasius, garnalen en zeewier. Visproducten met dit label zijn in goede arbeidsomstandigheden geproduceerd met respect voor het milieu. Bovendien besteedt het ASC label ook aandacht aan dierenwelzijn. Dat houdt in dat er voor de kweekvis telkens een gezondheidsplan wordt opgesteld en dat antibiotica en andere geneesmiddelen uit den boze zijn.
Fairtrade
Fairtrade is een internationaal label voor eerlijke handel met het globale Zuiden. Je vindt het onder andere op voedingsproducten, textiel en cosmetica. Het label garandeert aandacht voor het milieu en goede arbeidsomstandigheden. Concreet zorgt het voor (financiële) ondersteuning aan de lokale boer en zijn gemeenschap d.m.v. een minimumprijs en een premie. De producent ontvangt dan telkens een rechtvaardige prijs, in verhouding met de werkelijke productiekost.
RSPO
RSPO of ROUNDTABLE ON SUSTAINABLE PALM OIL is een internationaal label voor palmolie. Producten met een RSPO label, waaronder cosmetica en voeding, zijn telkens volgens 6 principes geproduceerd:
- transparantie
- respect voor de lokale wetgeving
- geïntegreerde teelt
- aandacht voor het milieu
- goede arbeidsomstandigheden
- continue verbetering
Binnen het duurzaamheidsdebat hechten kopers naast ecologische impact, ook belang aan duurzaamheid op vlak van individu en maatschappij. Voedsel dat gemaakt is met respect voor mens en natuur krijgt steeds meer de voorkeur.
Rainforest Alliance
Het Rainforest Alliance label is een keurmerk dat terug te vinden is op verpakking van koffie, thee, hazelnoten, cacao, palmolie, bananen… afkomstig van boeren die oog hebben voor mens en milieu. Dit internationaal label voor duurzame landbouw in het globale Zuiden verzekert goede arbeidsomstandigheden en een beperkte impact op het leefmilieu. Het Rainforest Alliance label is de opvolger en vervanger van het UTZ keurmerk.
Dit label wordt beheerd en onafhankelijk gecontroleerd door Rainforest Alliance dat voldoet aan de standaarden opgelegd door Sustainable Agriculture Network (SAN). SAN promoot efficiënte en productieve landbouw, het behoud van biodiversiteit en een duurzame levensstijl door middel van milieu- en sociale criteria.