Wat is een autocontrolegids?

De gids geeft aanwijzingen over hoe men kan voldoen aan de wettelijk opgelegde vereisten voor hygiëne, traceerbaarheid en autocontrole. Vooraleer de autocontrolegidsen worden gepubliceerd, moeten deze worden goedgekeurd door het FAVV. Hier vind je een overzicht van de goedgekeurde gidsen. Iedere exploitant in de voedingsketen is wettelijk verplicht om een autocontrolesysteem op te zetten in zijn bedrijf (art. 3 van het KB van 14 november 2003).

 

Wat is autocontrole?

Autocontrole is een geheel van maatregelen die dienen om de voedselveiligheid te garanderen van de producten die door jouw bedrijf aan de consument worden aangeboden.

 

Voordelen van een gecertificeerd autocontrolesysteem

Het is mogelijk om jouw autocontrolesysteem te laten valideren door een externe certificatie-instelling. Dat is niet wettelijk verplicht, maar heeft wel heel wat voordelen:

 

Bonus/malus

Met een gevalideerd autocontrolesysteem geniet je van 50% korting op de jaarlijkse heffing die je betaalt aan het FAVV. 

Bedrijven zonder een gevalideerd autocontrolesysteem betalen een malus op de jaarlijkse heffing. We rekenen voor jou uit of de bonus interessant is t.o.v. de certificatiekosten.

 

Inspectiefrequentie FAVV

Bedrijven met een autocontrolesysteem krijgen minder frequent een (betalende) inspectie van het FAVV.

 

Combinatie met andere audits

Het is mogelijk om de validatie van een autocontrolegids te combineren met andere certificatie-audits. De meeste certificatie-instellingen houden hiermee rekening bij de berekening van de auditduur, waardoor je bespaart op auditkosten.

Klanten aan het woord

Begeleiding autocontrolegids G-001 diervoeders

De samenwerking met AMNorman is zeer vlot en vooruitstrevend. Vragen worden duidelijk en overzichtelijk beantwoord. Voorafgaand en tijdens de officiële audit werden we goed begeleid en ondersteund door AMNorman.

Ann-Sophie Cuvelier, Edgard & Cooper

 

E & C

Ondersteuning autocontrole eisen

Voor ons is het belangrijk dat we als klein bedrijf een makkelijk toegankelijke partner hebben die ons begeleidt in het opstellen van ons kwaliteitshandboek. Die partner vonden we in AMNorman. Gezien de uitstekende service en de klantgerichtheid heeft AMNorman zich bewezen als ideale partner voor ons!

Xavie Battel, zaakvoerster Grano Ladies

xavies

Voorbereiding controle FAVV

De controle door het FAVV in de keuken van ons rusthuis is goed verlopen. De directie was héél tevreden over het eindresultaat. We behaalden dit resultaat dankzij de hulp van AMNorman.

Martine Van Mechelen, Hoofd Voeding Magnolia vzw

Magnolia vzw

Kies voor een autocontrolesysteem.

kies voor een autocontrolesysteem.