In de EU is sesam al een tijdje ingeburgerd als officieel allergeen, maar binnenkort ook in de Verenigde Staten. In de VS waren acht allergenen reeds officieel erkend. Daar komt nu dus eentje bij. Voedingsbedrijven die voedsel produceren dat sesam bevat én naar de Verenigde Staten exporteren, zullen hun etikettering dus moeten aanpassen.

Sesam, geen onschuldig zaadje

De update van de lijst allergenen was hoognodig: meer dan 1,5 miljoen mensen zijn allergisch aan de smaakmaker in de VS. Sesam moet dus dringend klaar en duidelijk vermeld worden op voedselverpakkingen. Dit om te vermijden dat mensen onbewust voedsel verorberen dat hen (onder andere) huiduitslag of astma kan bezorgen.

 

The faster act: sesamallergie als 9de erkende voedselallergie

In mei 2021 ging president Biden dan ook akkoord met een wetsvoorstel dat betrekking heeft op de etikettering van voedselallergenen, onder Amerikanen beter bekend als ‘the FASTER act’. In het wetsvoorstel werd gevraagd om sesam op alle betreffende voedselverpakkingen te vermelden vanaf 1 januari 2023. Hierdoor zal sesam de negende officieel erkende voedselallergie zijn in de VS, na pindanoten, noten, vis, schaaldieren, soja, zuivel, eieren en tarwe.

De allergie wordt ook toegevoegd aan de FALCPA, of beter de Food Allergen Labelling and Consumer Protection Act. FALCPA is een Amerikaanse wet die eist dat alle etikettering in de VS alle nodige info in verband met allergenen bevat. De wet is van kracht sinds 1 januari 2006.

Etikettering in en voor de Verenigde Staten

De nieuwe wet zal uiteraard gevolgen hebben voor voedingsbedrijven diervoedingsmiddelen produceren met sesam én naar de Verenigde Staten exporteren. Er wordt binnenkort gestreefd naar ‘plain-language labelling’ van het ingrediënt sesam op verpakkingen. Dat betekent dat sesam binnenkort (01.01.2023) met naam en toenaam vermeld moet worden. Nu wordt de aanwezigheid van het bewuste zaadje vaak nogal vaag omschreven als ‘bevat natuurlijke smaken’ of ‘bevat natuurlijke kruiden’. Don’t forget to mention the sesame, is dus de boodschap.

Graag meer info over etikettering van allergenen in België? Dan is dit een handige website.

Of zin om een expert aan het woord te horen? Contacteer dan één van onze Normanisten voor de laatste updates over etikettering.

etikettering in en voor de Verenigde Staten
  • am norman B2C RETAIL
  • am norman FOOD
  • am norman LABELLING

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman