Het is belangrijk om allergenen te beheersen in je productieproces om risico’s bij de eindconsument te vermijden. In deze blog geven we enkele tips en geven we antwoorden op onderstaande vragen:

  • Wat is het verschil tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie?
  • Hoe kan je als operator allergenen managen?
  • Wat is kruisbesmetting en hoe vermijd je het?

Allergenenbeheersing in de voedingsindustrie: praktische tips voor een veilig productieproces

 

Allergenenbeheersing in je productieproces is belangrijk om risico’s bij de eindconsument te vermijden. Als operator kan je zelf heel wat ondernemen om bijvoorbeeld kruisbesmetting te voorkomen. We geven enkele tips mee voor een veilige productie met een gestructureerde allergenenbeheersing.

 

Wat is het verschil tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie?

Een voedselallergie werkt in op het immuunsysteem. De symptomen treden meteen na inname op bij de allergische persoon, de hoeveelheid allergenen maakt hier geen verschil. De symptomen zijn anders van persoon tot persoon. Die kunnen variëren van huiduitslag, zwellingen tot een anafylactische shock in extreme gevallen.

Een voedselintolerantie werkt niet in op het immuunsysteem en hangt wel af van de hoeveelheid allergenen die zijn ingenomen. De klachten starten pas uren na inname en zijn afhankelijk van de soort intolerantie. De meest voorkomende symptomen zijn opgeblazen gevoel, buikpijn, misselijkheid, braken en diarree.

 

Hoe kan je als operator allergenen managen?

Het is dus een must als operator om allergenen te beheersen tijdens het productieproces en zo klachten en risico’s bij eindconsumenten te vermijden. 

  1. Welke ingrediënten bevat jouw product? Van alle aangekochte grondstoffen moet er een productspecificatie aanwezig zijn. Daarop staan de aanwezige allergenen en eventuele kruiscontaminanten. Met die informatie kan je dan een allergenenscreening uitvoeren.
  2. Aan de hand van de recepturen kan er een allergenenmatrix opgemaakt worden. Dit is een handig overzicht van alle aanwezige allergenen per receptuur.
  3. Allergenen moeten in de ingrediëntenlijst op het etiket komen. Ze moeten duidelijk onderscheiden zijn door een ander lettertype, stijl of achtergrondkleur. Er zijn 14 wettelijke allergenen vastgelegd in Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten.
  4. Voer een validatie uit naar mogelijke kruiscontaminatie in je productieproces.

 

Wat is kruisbesmetting en hoe vermijd je het?

Kruisbesmettingen zijn allergenen die geen deel uitmaken van de ingrediëntenlijst van een product en dus onbedoeld aanwezig zijn in het levensmiddel.

Tips om kruisbesmetting in je proces te vermijden:

  • Sensibiliseer je personeel door opleidingen
  • Voer controles uit op het respecteren van de hygiënevoorschriften
  • Implementeer een kleurencode voor levensmiddelen met specifieke allergenen
  • Volg de reiniging/desinfectie nauwlettend op
  • Stem, indien mogelijk, je productieplanning af op de allergenenmatrix

 

Een allergenenmanagementsysteem wordt opgemaakt op basis van de context van je bedrijf. Het ziet er dus bij iedereen anders uit. Heb je hulp nodig bij het opzetten van een allergenenmanagementsysteem? We helpen je graag verder!

Contacteer ons!

  • am norman B2C RETAIL

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman