Hoe voeren we een risicoanalyse uit? Wat zijn de pijlers? Hoe bouwen we dit op in de praktijk? Hoe zorgen we ervoor dat we via een goed werkend allergenenmanagementsysteem steeds correcte allergeneninformatie ter beschikking stellen van de klant?

Inschrijven niet meer mogelijk. Vragen hierover? Mail info@amnorman.be. We helpen je graag verder.
Lesgever: Karin Vantilt
11 oktober 2024
9u - 17u
zie Alimento

Autosnelweg E-17 Gent, 9810 Nazareth

Inhoud

Correcte informatie omtrent aan- of afwezigheid van allergenen is voor sommige consumenten een zaak van leven of dood. Als producent mogen we hier niet lichtzinnig mee omgaan. Via risicoanalyse, voorzorgsmaatregelen en beheersmaatregelen willen we aan de consument kunnen garanderen dat de allergeneninformatie betrouwbaar is. Een goed onderbouwd en goed werkend allergenenmanagementsysteem is onmisbaar als we deze doelstelling willen bereiken.

 

Doelstelling

Hoe voeren we een risicoanalyse uit, wat zijn de pijlers van een allergenenmanagementsysteem, hoe zetten we dit om in de praktijk en hoe zorgen we er voor dat we via een goed werkend allergenenmanagementsysteem correcte allergeneninformatie ter beschikking stellen van de klant/consument?

Er wordt verondersteld dat de fundamentele kennis omtrent allergenen zoals die aangereikt wordt in de cursus ALLERGENEN DEEL 1, gekend is.

Tijdens de opleiding komen volgende onderwerpen aan bod:

  • Allergenenmanagement: wat? hoe? waarom?
  • Problematiek van kruisbesmetting (EU-regelgeving, FAVV, risicobeoordeling mav VITAL, drempelwaarden / referentiedosissen / actiegrenzen)
  • Allergenenmanagement in de praktijk (Beheer grondstofinformatie, receptuurbeheer, correct ontwerp en beheer etiketinformatie, verwisseling voorkomen, kruiscontaminatie voorkomen + risicoanalyse)
  • Code of Practice van Codex Alimentarius
  • ‘Free from’ claims
  • Eisen m.b.t. allergenen in BRC, IFS, FSSC 22000
  • Certificeringen en logo’s (oa glutenvrij, SimplyOK, BRC, vegan)
  • Analysemethoden en valkuilen

 

Doelgroep

Alle personen binnen de onderneming die betrokken zijn bij het allergenenmanagement: kwaliteitsverantwoordelijken, productieverantwoordelijken, verantwoordelijken ontwerp en ontwikkeling, aankoopverantwoordelijken, verantwoordelijken specificatiebeheer, …

 

Trainer

Karin Vantilt