Momenteel is er een voorstel tot wetswijziging ingediend bij de EU om PFAS-verbindingen te verbieden. Indien dit wordt goedgekeurd zal dit ook een effect hebben op het gebruik van PFAS in verpakkingsmaterialen. Het voorstel werd gepubliceerd in februari 2023, maar zal bij goedkeuring ten vroegste in 2025 van kracht zijn.

Wat zijn de voordelen van PFAS?

Per- en polyfluoralkylstoffen, afgekort PFAS-stoffen, hebben tal van voordelen:

  • water-, vet-, vuil- en stofafstotend
  • kunnen goed tegen warmte en worden niet gemakkelijk aangetast door andere chemische stoffen
  • kunnen vloeistoffen goed laten uitvloeien 

 

PFAS wordt onder andere gebruikt voor het vervaardigen van pannen met een anti-aanbaklaag of om papier water- en vetafstotend te maken, zoals bijvoorbeeld bij bakpapier en pizzadozen.   

 

Waarom zou men PFAS-verbindingen willen verbieden?

PFAS-stoffen kunnen schadelijk zijn voor mens en milieu. Sommige stoffen zouden het immuunsysteem beschadigen en zelf kanker veroorzaken.

 

Hoe zit het met het gebruik van PFAS in andere landen?

In Nederland is er reeds een algemeen verbod van kracht voor het gebruik van PFAS in verpakkingen en gebruiksartikelen sinds 01/07/2022. Voor producten die voor 1 januari 2023 in de handel zijn gebracht en voldoen aan de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen zoals geldig t.e.m. 30 juni 2022 is een overgangsperiode opgenomen.  Deze producten mogen worden verhandeld tot de voorraden zijn uitgeput. Een totaal verbod is momenteel enkel van toepassing op papier en karton zoals rietjes en pizzadozen. 

 

In Denemarken is er reeds een verbod van kracht sinds juli 2020. Het is dus mogelijk dat ook andere landen nog sneller met een verbod komen. 

 

Welke wijzigingen werden doorgevoerd in de wetgeving m.b.t. voedselcontactmaterialen uit kunststof?

Verordening EU 10/2011 betreffende materialen en voorwerpen van kunststof, bestemd om met levensmiddelen in contact te komen, werd het afgelopen jaar tweemaal gewijzigd. Vooral de goedkeuring van PEF als alternatief voor PET is hierin een belangrijke aanpassing.

De belangrijkste wijzigingen kort toegelicht:

  1. Het intrekken van de toelating om de stof ‘houtmeel en -vezels, onbehandeld' te gebruiken in kunststof. De reden hiervoor is dat hout volgens een opinie van het Europees wetenschappelijk comité niet per se als inert kan worden beschouwd, vanwege het bevatten van een grote hoeveelheid stoffen met een laag molecuulgewicht. Bovendien geeft het advies geen omstandigheden aan waar het gebruik van hout in kunststoffen als veilig kan worden beschouwd en dit vanwege de chemische verschillen in de samenstelling van plantaardige materialen. De veiligheid van migranten uit deze materialen moet dus geval per geval worden beoordeeld.

 

  1. Daarnaast werd een positief advies gegeven over een aantal nieuwe stoffen mits specifieke gebruiks- en migratielimieten. Daarin springt voornamelijk de stof Polyethylene Furanoate, kortweg PEF, in het oog. PEF is een 100% recyclebaar polymeer dat wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen (suikers) afkomstig van planten. Het is recycleerbaar en houdt koolzuur beter tegen dan het gangbare PET. Je kunt een cola dus langer bewaren in een PEF-fles. 

 

Het materiaal biedt een alternatief voor dranken en verpakkingen waarvoor PET niet geschikt is. Een van de toekomstige toepassingen is het papieren bierflesje dat aan de binnenkant voorzien is van een coating gemaakt uit PEF, als alternatief voor blikjes met een coating van PET. Ter info: er zijn al drinkzakjes van PEF gemaakt.
 

 

Hoe kan AMNorman jou ondersteunen?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over de aangekondigde wetswijzigingen of het gebruik van PFAS in het algemeen? Let’s meet. Onze Normanisten staan voor je klaar.

 

  • am norman PACKAGING

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman