Download hier de whitepaper over het wetgevingsweb rond voedingssupplementen en verrijkte voeding. Je vindt hier het uitgebreid overzicht van de geldende regels per categorie in België, alsook een duidelijk stappenplan voor het commercialiseren van voedingssupplementen of verrijkte voeding.

voedingssupplementen als nieuwe trend

Populariteit van voedingssupplementen 

Consumenten grijpen steeds vaker naar voedingssupplementen en verrijkte voeding. Meerdere oorzaken liggen hierbij aan de basis: onevenwichtige voeding, stress, roken, chronische ziekte, intensief sporten, vegetarisch of veganistisch eten en ga zo maar door. Het zijn slechts enkele voorbeelden waarbij een tekort aan vitamines of mineralen kan ontstaan. Het aanbod om deze tekorten aan te vullen is groot en gevarieerd, net als de bijhorende regelgeving.

 

Voedingssupplementen en verrijkte voeding

De wettelijke definitie van voedingssupplementen klinkt als volgt:

‘Als aanvulling op de normale voeding bedoelde voorgedoseerde voedingsmiddelen die één of meer nutriënten, planten, plantenbereidingen of andere stoffen bevatten die een nutritioneel of fysiologisch effect bezitten.’

Er bestaan drie grote types voedingssupplementen die bovenop de algemene wetgevingen ook telkens hun eigen specifieke richtlijnen hebben. Naast voedingssupplementen is er vaak ook sprake van het gebruik van verrijkte voeding. Dit betreft gewone voeding waaraan bewust nutriënten zijn toegevoegd die zorgen voor een bijkomende bron van vitamines en mineralen. Net zoals bij voedingssupplementen is er bij verrijkte voeding ook sprake van een uitgebreide regelgeving.

 

Commercialisering van voedingssupplementen en verrijkte voeding

De commercialisering van een voedingssupplement of verrijkte voeding gebeurt niet van vandaag op morgen. Naast de controle van de toelaatbaarheid en de gehaltes van de gebruikte bestanddelen zijn er namelijk nog twee belangrijke stappen, namelijk correcte etikettering en notificatie. 

 

Meer ontdekken over de wetgeving omtrent voedingssupplementen en verrijkte voeding?

Download hier de whitepaper! 

 

  • am norman FOOD

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman