De EFSA heeft titaandioxide (E 171) opnieuw beoordeeld, een herziening van de uitkomst van de beoordeling van 2016 waaruit meer onderzoek noodzakelijk bleek.

Beoordeling veiligheid titaandioxide

In de nieuwe beoordeling concludeerde het panel voor levensmiddelenadditieven en smaakstoffen dat, hoewel de gastro-intestinale absorptie van TiO2-nanodeeltjes laag is, de deeltjes zich in het lichaam kunnen ophopen. Studies naar algemene toxiciteit en orgaantoxiciteit wezen niet op nadelige effecten, maar over genotoxiciteit concludeerde het panel dat deze deeltjes DNA-strengbreuken en chromosomale schade kunnen veroorzaken. Het risico op genotoxiciteit van nanodeeltjes die mogelijk aanwezig zijn in TiO2, kon daarom niet worden uitgesloten. Op basis van al het beschikbare bewijs kan de bezorgdheid over genotoxiciteit niet worden uitgesloten.

Gezien de vele onzekerheden concludeerde het panel dat E 171 niet langer als veilig kan worden beschouwd bij gebruik als voedseladditief. Er is nog geen zicht wanneer titaandioxide effectief niet meer mag gebruikt worden. Hou er echter wel al rekening mee. Ons productontwikkeling en labelling-team kan je ondersteunen met de zoektocht naar een waardige vervanger.

  • am norman FOOD
  • am norman LABELLING
  • am norman PRODUCT DEVELOPMENT

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman