Wie als producent verkoopt in meerdere Europese landen, heeft het niet altijd gemakkelijk om te voldoen aan etiketteringsvereisten omtrent recycling- en sorteerlogo’s. Er bestaan namelijk enorm veel verschillende regels over de Europese grenzen heen. Welke logo’s zijn verplicht? En wat is de regelgeving in de verschillende landen? 

 

 

Wat zegt de Europese regelgeving?

In Richtlijn 94/62/EG, die momenteel in herziening is, worden de regels van de EU met betrekking tot het beheer van verpakkingen en verpakkingsafval vastgelegd. Mede hierin opgenomen is de verantwoordelijkheid die producenten dragen en hoe ze verpakking kunnen etiketteren ter bevordering van recyclage. Echter is deze wettekst vrijblijvend toe te passen door de lidstaten, waardoor dit niet consequent wordt gehanteerd.

 

 

Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

 

Producenten betalen een bijdrage voor het op de markt brengen van verpakkingen. Deze bijdrage wordt gebruikt voor het ophalen en (gedeeltelijk) verder recycleren van de verpakkingen, door Belgische organisaties als Fost Plus en Valipac. 

Wie bij Fost Plus is aangesloten, kan het ‘Groene Punt'-handelsmerk (The Green Dot) op zijn verpakking zetten, al is dit niet verplicht. Andere landen zoals Spanje en Cyprus leggen deze verplichting dan weer wél op. Ieder Europees land heeft zijn eigen organisatie die met het overkoepelende ‘The Green Dot’ is verbonden.

 

 

Frankrijk hanteert het Triman logo

Het Triman logo is het Franse sorteerlogo. Wie producten in Frankrijk verkoopt, moet dit logo verplicht op zijn verpakking vermelden. Alle componenten waaruit de verpakking is opgebouwd moeten hierin worden opgenomen. Eerder mochten geen andere recycling- of sorteerlogo’s op de verpakking worden vermeld, maar dit werd herzien. Andere logo’s mogen op de verpakking worden afgebeeld indien ze wettelijk verplicht zijn in een andere lidstaat.

 

 

Wat met andere lidstaten?

Overige lidstaten zoals onder andere België, Nederland en Duitsland hebben geen verplicht te gebruiken logo’s die worden opgelegd door de Europese Unie. Wel zijn er nationale organisaties die suggesties geven, maar die blijven vrijblijvend te gebruiken. In andere lidstaten zoals Spanje en Italië zijn er dan weer wel verplicht te gebruiken logo’s. Kortom, er is duidelijk nood aan uniformiteit tussen de lidstaten.

 

Hoe zien de toekomstplannen eruit?

Jammer genoeg weten we dit nog niet exact. In het nieuwe voorstel van de PPWR ‘Packaging & Packaging Waste Regulation’, dat in lijn is met de ‘Europese Green Deal’, is alvast een verduidelijking omtrent het gebruik van de recycling- en sorteerlogo’s mee opgenomen. Nu is het wachten op de goedkeuring van de Europese Commissie.

In hoofdstuk 3 van de laatste draft werd vermeld dat geharmoniseerde logo’s zullen moeten worden ontworpen die geldig zijn in alle lidstaten. Hoe die er zullen uitzien en wanneer deze van kracht zijn, is momenteel nog afwachten. Het voorstel is alvast om een overgangsperiode van 42 maanden toe te laten na het invoeren van deze nieuwe verordening. 

 

 

Hoe kan AMNorman jou ondersteunen?

Wil je weten hoe recycling- en sorteerlogo’s er moeten uitzien en wat ze zeker moeten bevatten? Schrijf je dan in voor onze opleiding ‘Sorteerlogo’s in Europa’ op 4 mei

Ging je reeds aan de slag met de verplichte of vrijblijvende etikettering van sorteerlogo’s, maar wil je deze verpakking toch nog even laten verifiëren door een expert? De Normanisten van Team Labelling kijken graag na of deze sorteerlogo’s, al dan niet in combinatie met andere etiketteringsgegevens, conform zijn aan de geldende nationale regels in andere lidstaten. 

Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen, wij helpen je graag!

  • am norman PACKAGING

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman