Het Europees Parlement gaf in juni 2021 toestemming voor het gebruik van dier- en insectenmeel als diervoeders. Wat houdt dit nu concreet in voor de producenten van diervoeders?

Dier-en insectenmeel

Laten we eerst even wat verheldering brengen: diermeel is de benaming voor restproducten van geslachte dieren.

Restproducten? Wat moeten we ons daar bij voorstellen? Beenderen, ingewanden en bloedplasma zijn allemaal voorbeelden van restproducten. Die restproducten worden vermalen tot meel (poedervorm dus), als ingrediënt voor diervoeders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bloedmeel of beendermeel. Daarnaast bestaat ook zoiets als insectenolie. Een term die weinig aan de verbeelding overlaat, olie gemaakt van fijngemalen insecten dus. Beide producten mogen vanaf nu dus opnieuw gebruikt worden in het voer voor dieren.

restproducten

Gekke koeien

De reeds aangehaalde insectenolie is al een tijdje op de markt, maar het meel van insecten niet. Net als het gebruik van dierlijk meel werd dit lange tijd tegengehouden. Waarom? De vermalen dieren- en insectenresten zorgden voor nogal wat controverse. Bepaalde mensen zien de consumptie ervan als een soort kannibalisme.

Daarnaast kampt het diermeel met een slecht imago door de BSE-crisis van 2000, beter bekend als de gekkekoeienziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door kleine eiwitten, die de hersenen van koeien infecteren. Een mogelijke oorzaak hiervan is het gebruik van diermeel (zeer eiwitrijk). Het gebruik hiervan werd na de crisis dan ook Europees verboden. Een cruciale kentering in dit verhaal is dat het nu, anno 2021, wél mogelijk is om aan te tonen dat het dierlijk eiwit niet afkomstig is van koeien, dit dankzij specifieke testen. Risico op BSE? Zo goed als: nihil. Geweldig nieuws, maar we blijven waakzaam: de markt overtuigen, is en blijft cruciaal.

 

Beestenboel

Uiteraard zijn er duidelijke restricties voor wat betreft het productieproces van diermeel. In het voer voor kippen mag bijvoorbeeld wel diermeel van varkens zitten, maar niet van kippen. Een goed onderscheid tussen beide productiestromen zal noodzakelijk zijn. In Nederland gebeurt dit al langer, én met succes, maar ook hier voelen we weer hetzelfde pijnpunt. De markt moet het gebruik van diermeel accepteren. Het Verenigd Koninkrijk moet nog overhaald worden, en ook Duitsland sprong nog niet op de kar. De lokroep naar onafhankelijkheid van de invoer van eiwitgrondstoffen is echter, terecht, verleidelijk. Niet alleen voor Europa trouwens, maar wereldwijd.

 

Kringlooplandbouw

Wat met het kostenplaatje? Nu verdwijnt het diermeel in voer voor huisdieren of vissen. Geduchte concurrenten dus voor onze varkens en kippen. Diermeel is een zeer hoogwaardige grondstof met een optimale aminozuursamenstelling. Ideaal als ingrediënt in het voer voor jonge dieren, die geleidelijk aan leren om eiwitbronnen te verteren. Het ‘recycleren’ van het verwerkt dierlijk eiwit kan de prijs van veevoeders uiteraard verlagen. Let wel: er staat ‘kan’, aangezien de prijs van veel factoren afhankelijk is.

Kortom, deze vorm van kringlooplandbouw zal een positief effect hebben op onze economie, is uiteraard duurzaam (een woord dat bij iedereen als muziek in de oren klinkt), én heeft mogelijks een interessant kostenplaatje. What’s not to like? 

kringlooplandbouw

Wil je graag meer informatie over het gebruik dier-en insectenmeel in diervoeders? Contacteer ons!

  • am norman FEED
  • am norman MEAT

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman