In december 2023 werd IFS logistics versie 3 gepubliceerd. Binnen deze nieuwe publicatie is de logistieke scope verder uitgebreid en wordt de nadruk gelegd op risicobeheer en klantgerichtheid. Ontdek in deze blog wat de IFS logistics certificering inhoudt, welke veranderingen er zijn en wanneer deze nieuwe wijzigingen in werking treden.

Wat houdt IFS logistics in?

IFS Logistics is van toepassing op alle soorten transport- en opslagdiensten in de logistieke keten, zowel voor voedsel- als niet-voedselproducten. Het omvat alle logistieke activiteiten, zoals laden, transport, lossen, opslag, behandeling en verdere distributie van producten.

 

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

De norm werd geschreven volgens de Codex Alimentarius, ISO 17065 en de GFSI-benchmark, met inachtneming van de vereisten van ISO 22003-2. Een aantal vernieuwingen parallel aan IFS Food Versie 8, uitgebracht in april 2023, omvatten:

  • Een B-score wordt opnieuw beschouwd als een afwijking, waarvoor een bijhorend actieplan moet worden opgesteld.
  • Een 'star status' wordt toegekend bij certificering via een onaangekondigde audit.
  • Het aantal vereisten is verminderd, echter zijn de verwijderde vereisten vaak samengevoegd in andere vereisten.
  • De scope van de norm is uitgebreid met een specifieke focus op feed, en de toevoeging van twee nieuwe diensten voor logistieke verwerking: eenvoudige sortering en/of etikettering van groenten en fruit. 
  • ‘Gedeeltelijk uitbestede processen' zijn nu opgenomen in de norm, onder 4.2.4.
  • Duidelijke richtlijnen zijn opgesteld voor tijdelijke opslag/transport van containers, organisatie van logistieke activiteiten en regels voor uitzonderingen.
  • Er wordt meer aandacht gevestigd op de verantwoordelijkheid en betrokkenheid van het management.
  • Tenslotte ligt er meer nadruk op risicomanagement bij bulk transport en klanttevredenheid.

 

Vanaf wanneer treedt IFS Logistics Versie 3 in werking?

Certificering van IFS Logistics versie 3 is mogelijk vanaf 1 juni 2024 en is verplicht vanaf 1 december 2024.

 

Welke uitzonderingen zijn er?

Er is een uitzondering voor bedrijven waarvan de onaangekondigde audit periode begint vanaf 1 juni 2024, zij dienen zich verplicht volgens versie 3 te certificeren.

 

Hoe kan AMNorman jou ondersteunen?

Heb je na het lezen van deze blog vragen over de nieuwe IFS Logistics-certificering? Ons ISO & Logistics team staat klaar om je te helpen bij het voltooien van je IFS-certificering.

Let's meet

  • am norman LOGISTICS

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman