Verpakking en andere materialen in contact met voeding
Overzicht van de huidige wetgeving m.b.t. verpakking en andere materialen die in contact met voeding (kunnen) komen. Hier krijg je de nodige achtergrondinformatie om te voldoen aan de huidige eisen van klanten en wetgever.
Inhoud
Deze cursus wenst – zonder diep in te gaan op specifieke verpakkingsmethoden- een overzicht te bieden van de huidige wetgeving en normen en hun interpretatie en toepassing. De bedoeling is voldoende achtergrondinformatie te bieden zodat voldaan kan worden aan de huidige eisen van klanten en wetgever.
In 2009 was migratie van chemicaliën uit verpakking naar voeding toe een van de belangrijke oorzaken van veelal zeer dure recalls. In 2008 bedroeg dit maar liefst 9 % van het totaal aantal recalls op Europees niveau. Om dit te vermijden dienen we in de voedingsindustrie voldoende garanties te krijgen van de verpakkingsfabrikanten ivm voedingsgeschiktheid. Maar de wetgeving is uitgebreid, attesten veelal onduidelijk en migratietesten zijn duur.
Tijdens de opleiding komen volgende onderwerpen aan bod:
- inleiding en situering
- verschillende contactmaterialen en hun eigenschappen
- enkele veel voorkomende additieven, contaminanten, zware metalen en hun toxiciteit
- wetgeving: evolutie, huidige europese en belgische wetgeving, overzicht
- overzicht europese wetgevingen
- basisverordening 1935/2004, inclusief eisen ivm tracering
- good Manufacturing practices in de verpakkingsindustrie
- richtlijn EC VO 10/2011 ivm plastiek verpakking en coatings
- specifieke wetgeving: actieve en intelligente verpakkingen, geregenereerde cellulosefilm, gerecycleerde plastic, elastomeren en rubbers, keramiek, weekmakers
- verdere evoluties
- normen
- interpretatie eisen BRC, IFS, ISO 22000
- BRC Iop
- migratietesten: welke zijn nodig (Richtlijn VO 10/2011), simulanten, migratielimieten
Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken, verpakkingsverantwoordelijken, aankopers, verantwoordelijken productonwikkeling.
Trainer
Karin Vantilt