Microbiologie voor gevorderden 2/3
We bestuderen drie dagen de verschillende soorten micro-organismen (bederf en pathogeen), hun invloed op voeding en mens en de verschillende analysemethodes. We bekijken wat de wetgeving voorschrijft.
Inhoud
Elk levensmiddelenbedrijf moet voedselveiligheid hoog in het vaandel dragen. Naast fysische en chemische, is de microbiële contaminatie hierbij een belangrijke parameter.
Microbiologie is een ruim en moeilijk onderwerp. Daarom gaan we drie volle dagen dieper in op de verschillende soorten micro-organismen (zowel bederf als pathogeen), hun invloed op voeding en mens en de verschillende analysemethodes. We bekijken wat de wetgeving voorschrijft en welke hygiënemaatregelen en -processen je kan toepassen in de strijd met deze 'beestjes'.
We geven een overzicht van de eigenschappen en bronnen van deze voedselgebonden micro-organismen, we leggen uit welke verhittingsmethodes er bestaan en welke impact deze hebben. Daarnaast staan we stil bij verschillende conserveringsmethodes zoals MAP-verpakking of wijziging van intrinsieke factoren. Je leert tot slot laboresultaten correct interpreteren en wat je moet doen met niet-conform resultaten.
Doelgroep
Alle kwaliteitsverantwoordelijken en -medewerkers in de voedingsindustrie.
Trainer
Ruben Haleydt