In deze opleiding wordt de bewustmaking van het gevaar van voedselfraude bij de selectie van leveranciers, de aankoop van grondstoffen en de borging van voedselveiligheid in kaart gebracht. Leer hoe de systemen en informatiebronnen voor een kwetsbaarheidsstudie (VACCP) en een beheersplan te interpreteren en toe te passen.

Schrijf je in voor deze opleiding
Lesgever: Karin Vantilt
23 oktober 2024
9u - 17u
zie Alimento

Aldhem
Jagersdreef 1 - 2280 GROBBENDONK

Inhoud

Frauderen met voedsel is van alle tijden en incidenten vinden met regelmaat plaats.
Het paardenvleesschandaal dat in 2013 Europa trof, heeft echter een verhoogde aandacht voor voedselfraude teweeggebracht. Maar ook andere incidenten, zoals de verontreiniging van melkpoeder met melamine en recenter de fipronilcrisis en de Veviba vleesfraude, hebben de internationale pers beroerd en hebben er toe geleid dat voedselfraude wereldwijd als een significante dreiging gezien wordt voor de voedingsindustrie. Zowel de industrie als de regulerende instanties beginnen zich te realiseren dat de potentiële economische schade van voedselfraude en de impact ervan op de volksgezondheid zelfs vele malen hoger kan zijn dan deze van de reguliere ‘food safety’ issues waarop we ons nu reeds enkele decennia focussen.

In de GFSI Benchmarking Requirements versie 7.0 van februari 2017 werden 2 nieuwe sleutelelementen opgenomen omtrent Food Fraud: het uitvoeren van een ‘food fraud’ risicoanalyse of ‘Vulnerability assessment’ en het nemen van geschikte maatregelen om de kans op voedselfraude te beperken. BRC, IFS en FSSC 22000 hebben onder andere in functie daarvan een nieuwe versie uitgebracht. Ook de Europese Commissie heeft ondertussen nieuwe tools ontwikkeld in de strijd tegen voedselfraude.

  • Inleiding en definities
  • Historiek en recente ontwikkelingen
  • Fraudegevoelige voedingsmiddelen en triggers
  • Maatregelen vanuit de EU
  • Eisen vanuit GFSI, IFS, BRC
  • Food Fraud inbouwen in het kwaliteitsmanagementsysteem
  • Beschikbare informatiebronnen
  • Diverse methodes voor de risico-inschatting (VACCP)
  • Welke beheersmaatregelen kunnen genomen worden?
  • Conclusie en terugkoppeling met de cursisten

 

Doelgroep

Kwaliteitsverantwoordelijken, plant managers, Food Fraud coördinatoren en aankoopverantwoordelijken die een beheersplan willen opzetten ter preventie van voedselfraude en ter garantie van de productintegriteit om zo te voldoen aan de nieuwe en toekomstige eisen hieromtrent.
 

Trainer

Karin Vantilt