Na veelvuldig aansporen is voor zo’n vijftig leveranciers uit de levensmiddelen- en drogisterijsector het doek gevallen over GS1 Data Source. Het zijn de eerste bedrijven die worden afgesloten van de database omdat ze niet voldoen aan de criteria voor datakwaliteit.
Eind 2018 moeten de artikeldata van alle artikelen in de datapool door een Data Management Service (DMS) gecontroleerd of vastgelegd zijn. Nu blijkt dat van de ruim duizend betrokken leveranciers er zo’n vijftig zijn die op geen enkele wijze voldoen aan de vooropgestelde normen. Hun artikelen worden uit de datapool verwijderd en het contract beëindigd.

WAAROM IS AFSLUITEN DE ENIGE OPTIE?

Om een betrouwbare datapool te zijn, moeten de gegevens van álle artikelen in GS1 Data Source compleet en aantoonbaar correct zijn. Alle leveranciers moeten hieraan meewerken. Leveranciers worden sinds eind 2016 opgeroepen voor deze controles. Ze hebben een accountmanager van GS1 als contactpersoon ter beschikking, en hebben uitgebreid informatie ontvangen over de werkwijze en de planning. De groep bedrijven die nu wordt afgesloten, heeft op de deadline nog geen contract afgesloten met een DMS. Op deze manier hebben ze nog op geen enkele wijze activiteit aangetoond. Dus is afsluiten de enige optie. De bedrijven in kwestie komen uit verscheidene productgroepen, en variëren in omvang.

WAT BETEKENT DIT VOOR DE AFGESLOTEN BEDRIJVEN?

Als gevolg hiervan zal geen enkele retailer of groothandel kan nog informatie kunnen terugvinden over de producten van die specifieke bedrijven in de GS1 Data Source. Voor de meeste retailers is een opname in deze database een inkoopvoorwaarde. Dit is een keuze die door de retailers zelf gemaakt wordt. Dat kan dus betekenen dat deze bedrijven niet meer kunnen leveren.

gs1_registratie

WAT MET BEDRIJVEN DIE NOG NIET VOLLEDIG KLAAR ZIJN?

Alle bedrijven hebben een deadline gekregen tegen wanneer ze hun data op orde moeten hebben. Ze moeten doorwerken en zo snel mogelijk het controleren van hun data door hun DMS afronden. Het afsluiten van deze groep bedrijven zou een motivatie moeten zijn voor die bedrijven die nog niet volledig klaar zijn, om hun controles wel op tijd af te ronden.

Op de hoogte blijven van al het sectornieuws?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!