Kenosan Lactic, het alom bekende reinigs- en ontsmettingsmiddel, wordt niet langer geproduceerd. In de vleessector wordt Kenosan Lactic gebruikt om oppervlakten en messen mee te ontsmetten. Voor de messenontsmetting mag het product nog gebruikt worden binnen de transitieperiode omdat de alternatieven momenteel nog niet gevalideerd zijn. Vanaf 30 april 2024 mag dit product echter niet meer verkocht worden voor oppervlaktereiniging. Maar maak je geen zorgen, er zijn alternatieven op komst!

 

Wat is Kenosan Lactic?

Kenosan Lactic is een krachtig middel voor het reinigen en ontsmetten. Het bevat melkzuur als belangrijkste actieve ingrediënt. Het gebruik van melkzuur als hoofdbestanddeel is veilig voor het ontsmetten van oppervlakken die in contact komen met voedsel, zonder dat een naspoeling noodzakelijk is. 

Binnen de vleessector is Kenosan Lactic een gerenommeerd ontsmettingsmiddel. Het is speciaal ontwikkeld en goedgekeurd voor het ontsmetten van messen aan de slachtlijn en bij het versnijden van vlees. Dan luidt de vraag : zijn er waardige alternatieven op de markt?

 

 

Alternatieven voor Kenosan Lactic

 

Octodes FP - Ecolab

Een van de mogelijke alternatieven is Octodes FP, een product van Ecolab. Op het gebied van reinigings- en desinfectie presteert Octodes FP op hetzelfde niveau als Kenosan Lactic. Dit vloeibare desinfectiemiddel gebruikt gemengde perzuren en is geschikt voor alle harde oppervlakken in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie.

Met een dosering van slechts 0,5% voor oppervlakken en een minimale contacttijd van 5 minuten, is het een efficiënte oplossing voor hygiënemanagement. Bovendien vereist het geen naspoeling, waardoor het proces efficiënter wordt.

 

Inspexx 210 - Ecolab

Inspexx 210 is een ander belovend alternatief, eveneens van Ecolab. Hoewel dit product nog geen toelating heeft voor alternatieve desinfectie bij 82°C, wordt er hard aan gewerkt om deze goedkeuring te verkrijgen. De verwachting is dat deze binnen zes maanden verkregen zullen zijn. 

 

Desinfectiemiddelen met naspoeling

Naast de eerder genoemde alternatieven, is er nog een andere optie om te overwegen: desinfectiemiddelen met naspoeling. 

Deze producten bevatten ingrediënten zoals chloor, quaternaire ammoniumverbindingen, amines of waterstofperoxide (H2O2). Ze zijn krachtig in het doden van bacteriën, virussen en andere micro-organismen, maar het is belangrijk om ze goed na te spoelen na gebruik.

 

Wat nu?

Hoewel de stopzetting van Kenosan Lactic een uitdaging kan zijn, bieden de voorgestelde producten een waardige vervanging. Wees zeker goed voorbereid om een soepele overgang te garanderen. Het is tot 30 april nog steeds mogelijk een laatste voorraad aan Kenosan Lactic op te slaan, alvorens over te schakelen naar een ander product.

 

Meer weten?

De stopzetting van Kenosan Lactic na 30 april 2024 kan een uitdaging zijn voor bedrijven in de vleessector. Onze Normanisten helpen je graag verder in het begeleiden naar een soepele overstap. Let's meet

  • am norman MEAT

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman