Steeds meer jonge kinderen lijden aan één of andere vorm van allergie : latex, voeding, dieren, stuifmeel… maar hoe werkt een allergie en hoe kan je een allergische reactie voorkomen.

Gaat u correct om met allergenen in uw kinderdagverblijf?

Wat is een allergie?

Een allergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem op een lichaamsvreemde stof. Die stoffen worden allergenen genoemd, vaak zijn het eiwitten die gewoon in de natuur of voeding voorkomen. Een allergische reactie kan zich uiten in: een loopneus, jeukende ogen of huiduitslag.

Er zijn heel wat bekende soorten allergieën zoals huisstofmijten, huisdieren of insectengif. Een andere niet onbelangrijke soort zijn de voedselallergieën. De meest voorkomende voedselallergenen bij kinderen zijn: melk, ei, tarwe, pinda, noten, vis, schaaldieren (bv. garnalen) en schelpdieren (bv. mosselen).

 

Symptomen voedselallergieën

Iedereen reageert anders op allergieën maar er zijn een paar gelijkaardige symptomen waaraan je de allergische reacties kan herkennen:

Flowchart allergenen

De meest ernstige reactie is anafylaxie. Deze reactie kan heel snel evolueren naar een levensbedreigende situatie. Bij het zien van volgende symptomen moet je denken aan een eventuele anafylactische reactie: een schorre of piepende stem in combinatie met hoesten, kwijlen of naar de keel grijpen, niet meer aanspreekbaar zijn, flauwvallen of blauw worden. Als je deze symptomen opmerkt, contacteer dan zo snel mogelijk een arts of de hulpdiensten. Een anafylactische reactie moet zo snel mogelijk worden verholpen d.m.v. het toedienen van adrenaline.

 

Beter voorkomen dan genezen

Het is altijd beter om een allergische reactie te vermijden. Dat kan je doen door telkens de etiketten van de voedingsmiddelen te screenen op aanwezigheid van allergenen. Het is niet enkel essentieel om na te kijken of de stoffen tussen de ingrediënten op het etiket staan, maar ook belangrijk om te kijken of het sporen bevat van de stof waar het kind allergisch aan is. Bij twijfel geef je het product beter niet aan het kind om een allergische reactie te voorkomen.

Is een kind met een voedselallergie aanwezig in het kinderdagverblijf? Licht dan iedereen in het kinderdagverblijf goed in. Een handige en duidelijke manier is door een foto van het kind op te hangen met daarbij de allergenen waarvoor het kind gevoelig is. De waarschuwing kan dan opgehangen worden in de personeelsruimte en ook naar elk personeelslid gecommuniceerd worden. Zo is iedereen op de hoogte en kunnen gevaarlijke situaties vermeden worden.

 

AMNorman en allergenen

AMNorman en Q-kids zijn vertrouwd met allergenen en de preventiemaatregelen. Wij bieden verschillende diensten aan om ervoor te zorgen dat jouw kinderdagverblijf een omgeving zonder reactiegevaar is.

Het Q-kidshandboek is een eenvoudig handboek voor een kinderdagverblijf, gebaseerd op de autocontrolegids van Kind & Gezin. Deze duidelijke en overzichtelijke gids voldoet aan alle eisen van het FAVV.

Daarnaast bieden we ook verschillende opleidingen aan gericht op allergenen, de veiligheid en hygiëne in kinderdagverblijven.

Wil je graag een veilig en reactievrij kinderdagverblijf? Schrijf je dan nu in voor onze opleidingen of bestel het handboek.

Heb je nog vragen over allergenen? Neem dan zeker CONTACT op met onze experts!

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman