Om Listeria monocytogenes te bestrijden, is het essentieel om de bestrijdingskenmerken, -mogelijkheden en -beperkingen te kennen. Hierdoor kan men het risico inschatten, om vervolgens de gepaste voorzorgs- en beheersmaatregelen te nemen.

Schrijf je in voor deze opleiding
Lesgever: Dirk Obin
28 november 2024
9u - 13u
zie Alimento

ALDHEM Horeca Group NV
Jagersdreef 1 - 2280 GROBBENDONK

Inhoud

Begin maart 2018 waren er in Zuid-Afrika minstens 978 gevallen van infectie met Listeria monocytogenes te betreuren in een uitbraak die reeds begon in 2017. Zeker 183 mensen zijn hierdoor gestorven, waarvan 41% baby’s jonger dan een maand en 56% (voornamelijk zwangere) vrouwen. De oorzaak was boterhamworst.

Ook in eigen land kregen we recent te maken met sterfgevallen en enorme recalls ten gevolge van met Listeria monocytogenes besmette vleeswaren en diepvriesgroenten.

In Europa zijn er reeds sinds 2006 wettelijke voedselveiligheidscriteria van toepassing voor Listeria monocytogenes in kant-en-klare voedingsmiddelen (EG 2073/2005). Toch werd er in de periode 2009-2013 een duidelijke toename vastgesteld van het aantal invasieve listeriosis gevallen. Onderzoek over de periode 2008-2015 toonde een duidelijke stijging van het aantal meldingen van listeriosis bij 75-plussers en vrouwen in de leeftijdscategorie 25-44 (waarschijnlijk gerelateerd met zwangerschap).

Een toename van het aantal ouderen en immunodeficiënte personen, een stijgende consumptie van kant-en-klare levensmiddelen met lange houdbaarheid en het aanpassingsvermogen van Listeria zijn mogelijke verklaringen.

Voor producenten van kant-en-klare levensmiddelen (‘ready to eat’ en ‘ready to heat’) vormt Listeria dan ook een ware uitdaging.

Om deze vijand met gepaste wapens te bestrijden, is het essentieel dat u zijn karakteristieken, mogelijkheden en beperkingen kent. Met deze kennis kan u het risico inschatten voor uw eigen product en productieomgeving om vervolgens de gepaste voorzorgs- en beheersmaatregelen te nemen.

Deze opleiding heeft als doel u de nodige tools aan te reiken om dit te realiseren.

Tijdens de opleiding komen volgende onderwerpen aan bod:

Ken het gevaar

  • Listeria spp. en Listeria monocytogenes: voorkomen en kenmerken
  • Listeriosis
  • L. monocytogenes in voedingsmiddelen
    • praktijkvoorbeelden
    • risicovoedingsmiddelen
    • besmettingsroutes en groeimogelijkheden

Ken de wetgeving

  • Wetgeving en microbiologische criteria
    • EG Verordening 2073/2005 + Guidance documents
    • Groeivoorspellende modellen en challenge testen
    • Europa, België, Nederland, VS (FSMA)

Wapen je en hou het gevaar onder controle

  • Productbeheersing
  • Procesbeheersing
  • Omgevingsbeheersing – ‘Environmental Monitoring Program’
  • Root cause analyse en risicogebaseerde aanpak bij detectie

 

Doelgroep

Kwaliteitsverantwoordelijken, productieverantwoordelijken, labomedewerkers en andere medewerkers die betrokken zijn met het opvolgen en borgen van de voedselveiligheid van (kant-en-klare) levensmiddelen.
 

Trainer

Dirk Obin