Op 31 januari 2023 werd de nieuwe versie van IFS Global Markets gepubliceerd. De IFS Global Markets norm werd ontwikkeld voor kleinere bedrijven, als mogelijke opstap naar het IFS Food certificaat. 

Wat is IFS Global Markets Food?

IFS Global Markets Food ondersteunt kleinere ondernemingen bij het ontwikkelen van hun voedselveiligheids- en kwaliteitsprocessen en bij het nemen van stappen in de richting van de implementatie van de IFS Food Standard. Het programma omvat checklists op twee niveaus, namelijk basic en intermediate level.
 

Wat is IFS Food certificatie?

IFS — International Featured Standards — concentreren zich op voedselveiligheid en hygiëne in de voedselverwerkende en aanverwante sectoren. IFS is een internationale standaard met meer dan 11.000 gecertificeerde bedrijven in meer dan 95 landen en wordt ook wel de Duits/Franse tegenhanger van de Engelse BRCGS-standaard genoemd. IFS eist als basis een gedocumenteerd en efficiënt HACCP- en kwaliteitsmanagementsysteem en stelt bijkomende voorwaarden omtrent verantwoordelijkheid van het management, resource management, onderbouwen van productieprocessen, hygiëne van het personeel, metingen en analyses.

 

Wat houden de wijzigingen van IFS Global Markets Food – versie 3 in?

 • Versie 3 is in lijn met de IFS Food standaard (product- en procesaanpak), de nieuwe Codex Alimentarius en de laatste wijzigingen in wetgeving.
 • Er zijn 15 nieuwe vereisten om blijvend te voldoen aan de wettelijke vereisten en essentiële fundamentele topics.
 • De guideline is geïntegreerd in een checklist om de eisen efficiënter te kunnen implementeren.
 • De formulering van het programma is verstaanbaarder opgesteld.
 • Sommige vereisten werden verder opgesplitst ter verduidelijking.
 • Het werd mogelijk gemaakt om optioneel te kiezen voor follow-up assessments, extension assessments en vrijwillige onaangekondigde assessments.  
 • Er kwam een update van het rapportageformat voor een duidelijke presentatie van de resultaten.
 • De intermediate levelvereisten zijn nu ook risicogebaseerd zoals in alle IFS-standaarden. 
 • Er zijn verschillende tijdslijnen toegevoegd voor correctieve acties waarbij opmerkingen binnen een bepaalde tijdspanne moeten worden aangepakt. 
 • 50% van het assessment moet on-site gebeuren. 

 

Vergelijkend overzicht van het aantal eisen tussen IFS Global Markets Food en IFS Food: 

 

IFS FOOD
232 eisen
 

Basic level IFS Global Market 3
127 eisen
Bevat 45% van de IFS Food eisen

Intermediate level IFS Global Market 3
127 + 74 eisen
Bevat 70% van de IFS Food eisen

 

Hoe kan AMNorman jou ondersteunen?

IFS Global Markets versie 3 assessments gaan vrijwillig in voege vanaf 1 juli 2023 en worden verplicht vanaf 1 oktober 2023. Onze Normanisten helpen met plezier bij de interpretatie en implementatie van deze vereisten. 

Neem hier contact op.

 • am norman FOOD

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman