Vanaf 1 januari 2022 is er een nieuwe BIO wetgeving van toepassing.

De nieuwe regels zullen volgens de Europese commissie eerlijke concurrentie garanderen, fraude voorkomen en de consument vertrouwen geven.

Wat zal er wijzigen?

Strikte invoerregels

Aangezien er geen akkoord is dat garandeert dat het biolastenboek van landen buiten de EU overeenstemt met de bioverordening van de EU, wordt een biologisch product dat naar de EU wordt uitgevoerd, gecontroleerd volgens de Europese verordening. In dat geval zijn de regels dus exact dezelfde voor een EU-producent als voor een producent buiten de EU.

 

Uitbreiding productgamma

Er zijn een aantal nieuwe producten die een biocertificaat kunnen krijgen. Het gaat met name om:

 • zout
 • essentiële oliën die niet bestemd zijn voor menselijke voeding
 • natuurlijke gommen en harsen
 • katoen
 • wol
 • ongelooide huiden en vellen
 • bijenwas en cocons van de zijderups

 

Wijzigingen voor plantaardige producties

Er werden verduidelijkingen aangebracht over de herkomst van het gebruikte zaaigoed en de gebruikte planten. Bovendien moeten boerderijen verplicht peulgewassen telen omdat die belangrijk zijn voor de vruchtbaarheid van de bodem. Merk op dat niet-grondgebonden landbouw, zoals hydroponie, nog steeds verboden is.

 

Wijzigingen voor dierlijke producties

De meest opvallende wijzigingen hebben te maken met de kweekomstandigheden van gevogelte en varkens. Voortaan wordt meer rekening gehouden met het dierenwelzijn wat de inrichting van de gebouwen en de buitenruimtes betreft. Er komen ook beperkingen voor de voeding en de aankoop van niet-biologische kuikens.

 

Wijzigingen voor verwerking van levensmiddelen

De grootste verandering heeft betrekking op de productie en het gebruik van aroma’s. Enkel natuurlijke aroma’s met een voor 95% unieke bron zijn nog toegestaan (bijvoorbeeld ‘natuurlijk vanillearoma’).

 

Etikettering

Er komen versoepelingen voor de herkomst van producten: producten met de vermelding ‘Landbouw EU’ mogen 5% ingrediënten van buiten de EU bevatten (vandaag is dat 2%).

 

Beperking van het aantal certificatieorganismen

De certificatie van producentengroepen is voortaan in alle landen mogelijk. Hierbij wordt een strengere controle toegepast: zo worden bijvoorbeeld de grootte van elke exploitatie en het aantal groepsleden beperkt. Het is mogelijk dat er nog nieuwe wijzigingen worden aangebracht in de nieuwe verordening.

 

Toepassingsdatum

De oorspronkelijke toepassingsdatum van de verordening (EU) 2018/848 was 1 januari 2021, maar werd door de pandemie met één jaar uitgesteld naar 1 januari 2022 in de EU. Buiten de EU is de toepassingsdatum 31 december 2024.

 • in de EU worden de huidige Europese verordeningen opgeheven ten gunste van de nieuwe Europese bioverordening op 1 januari 2022. Die verordening is een basisverordening en zal worden aangevuld met bijkomende aktes. Die zullen de toepassing van de verordening verder detailleren en aanvullen. Sommige aktes werden overigens al gepubliceerd door de Europese Commissie.
 • buiten de EU geldt voor de marktdeelnemers een overgangsperiode. Zij kunnen hun activiteit aanpassen aan de nieuwe verordening tussen 1 januari 2022 en 31 december 2024. 

 

Meer weten?

We gaan dieper in op de wijzigingen van de BIO wetgevingen tijdens deze training:

 • am norman B2C RETAIL
 • am norman FOOD
 • am norman MEAT

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman