Het gezegde “iets met de Franse slag doen”, half werk verrichten, is iedereen wel bekend. Maar de Franse wetgevers verantwoordelijk voor verpakkingsmaterialen zijn deze stelling echter al een aantal jaar aan het ontkrachten met de invoering van verschillende wetten. In dit artikel gaan we in op drie Franse wetten die een serieuze impact hebben op voedselcontactmaterialen of andere verpakkingen en die (ver) vooruitlopen op de Europese wetgeving. 

De wet rond hormoonverstoorders

Verschillende stoffen van zowel natuurlijke als menselijke oorsprong kunnen het hormoonsysteem van mensen en dieren ontregelen. Er is nog veel onderzoek nodig naar hormoonverstorende stoffen (endocrine disruptoren). Maar stoffen waarvan bewezen is of vermoed wordt dat ze hormoon verstorend zijn, vind je terug op de website van Europese chemische agentschap. Voorbeelden zijn cyanamide, vitamine D3 en ammonium perchloraat.

Om de effecten van door de mens ontworpen hormoonverstorende stoffen te beperken, publiceerde Frankrijk op 28 september 2023 een nieuwe wet, waardoor 127 stoffen niet langer aanwezig mogen zijn in afgewerkte producten die voor de Franse consument bestemd zijn.

Voor verpakkingsmaterialen en de hierop gebruikte inkten, worden er verklaringen van overeenstemming opgesteld om aan te tonen dat de producten voldoen aan de wetgeving. In deze verklaringen wordt verwezen naar de relevante Europese en Nationale wetgevingen. 

Opgelet: Om het Franse hormonen decreet af te dekken zullen de verklaringen aangepast moeten worden. Aangezien niet alle stoffen uit het Franse decreet opgenomen zijn in Europese en/of nationale wetgevingen.

Op Europees niveau wordt er inmiddels aan extra regelgeving gewerkt rond hormoonverstoorders. Tijdens een recente EU bevraging over de draft van de PPWR wetgeving gaven verschillende actoren aan dat zij willen dat er beperkingen voor hormoonverstoorders stoffen in de PPWR wetgeving opgenomen worden. Wij achten het mogelijk dat de commissie hierop zal ingaan. 

Andere lidstaten zijn ook actief voorbereidingen aan het maken voor hormoonverstorende stoffen. Zo lopen er in België via het NAPED programma verschillende acties om hormoonverstorende stoffen te weren. Ook Spanje publiceerde in 2022 een nieuwe wet voor circulaire economie, die het gebruik van hormoonverstorende stoffen ontmoedigt.

De inktenwet

Inkten zijn een belangrijk onderdeel van verpakkingsmaterialen. Bepaalde inkten bevatten minerale oliën, die via verpakkingen in voeding kunnen komen. Minerale oliën zijn een zeer uitgebreide groep van chemicaliën, waardoor hun gezondheidseffecten divers zijn. De innamen van sommige minerale oliën kan leiden tot onder meer schade aan DNA en lichaamscellen.

Op dit moment is er nog geen Europese regelgeving voor inkten. Maar ook hier loopt Frankrijk vooruit op Europa. De Franse wet van 13 april 2022 legt regels op voor de hoeveelheid minerale oliën in inkten. Nu mogen er nog bepaalde niveaus aan minerale oliën aanwezig zijn, maar vanaf 2025 is de aanwezigheid van sommige minerale oliën in inkt verboden.

De BPA wet

Bisfenol A (BPA) is een weekmaker die veelvuldig gebruikt wordt voor verschillende toepassingen in voedselcontactmaterialen. Een te hoge blootstelling aan BPA kan het hormoonsysteem verstoren en is schadelijk voor de nieren en lever. 

In Frankrijk geldt sinds 2015 een verbod op de aanwezigheid van BPA in alle verpakkingen, recipiënten en gebruiksvoorwerpen. Meer informatie is terug te vinden in de wet 30 juni 2010

Het Europese voedsel agentschap (EFSA) bevestigde in 2023 dat de blootstelling van de bevolking aan BPA veel te hoog is. Een belangrijke nuance hierbij is dat zowel het Europese chemische agentschap (ECHA) als het Europese medische agentschap (EMA) het niet eens waren met de methodiek van EFSA.

De conclusies van EFSA verplichten Europa om actie te nemen en BPA te verbieden. De draft voor deze richtlijn werd gepubliceerd op 9 februari 2024. Het is dus nog wachten op de finale goedkeuring en publicatie van de richtlijn, maar ook hier loopt de Franse wetgeving voor op de Europese. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de finale wet dit jaar gepubliceerd.

Meer weten?

Wil je jouw verpakking toekomstbestendig maken met de veranderende wetgeving op Europees of nationaal niveau? Onze Normanisten van team Packaging helpen je graag verder. 

Let's meet

  • am norman PACKAGING

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman