Food defense
Verwerf inzicht in de betekenis en achtergrond van Food Defense en opleiding van het Food Defense-team. We belichten normen en klantenstandaarden, mogelijke bedreigingen en hoe we deze bedreigingen kunnen evalueren en voorkomen.
Inhoud
Na de aanslagen van 11 september 2001 benoemde de Amerikaanse overheid de voedingsindustrie tot e´e´n van de vitale infrastructuren en bijgevolg tot een mogelijk doelwit voor aanslagen. Naar aanleiding hiervan stelde de FDA in de Bioterrorism Act een reeks Food Defense eisen op. Sinds 2012 zijn deze eisen ook opgenomen in de verschillende GFSI-erkende standaarden en dus ook van toepassing binnen Europa.
Food Defense staat voor het beveiligen van de productiefaciliteit en de voedingsmiddelen tegen opzettelijke verontreinigingen. Dit in tegenstelling met Food Safety of voedselveiligheid waarbij uitgegaan wordt van onopzettelijke verontreinigingen.
- Definities
- Historiek en ontwikkeling
- Wie is de aanvaller?
- Wat zijn de gevaren?
- Wat is het dreigingsgevaar?
- Hoe werk ik een Food Defense plan uit?
- US: FDA, CARVER-Shock, Intentional adulteration
- EU: PAS 96:2017; TACCP
- Food Defense beheersmaatregelen
- Eisen en voorstellen vanuit de actuele GFSI-erkende standaarden : IFS, BRC, FSSC 22000
- Conclusies
Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken, Food Defense coördinatoren en Food Defense teamleden die een beheersplan willen opzetten ter preventie van opzettelijke contaminaties om zo te voldoen aan de eisen van de actuele normen (BRC, IFS, FSSC 22000, ...) of aan de eisen van klanten.
Trainer
Karin Vantilt