We zien geregeld productterugroepingen door het FAVV wegens een te hoog gehalte van deze alkaloïden. Terecht, want inname van een te hoge dosis alkaloïden over een lange termijn kan leiden tot leveraandoeningen.

Wat zijn pyrrolizidine alkaloïden?

Pyrrolizidine alkaloïden (PA) zijn plantengifstoffen. Sommige planten maken gifstoffen aan om zich te beschermen tegen natuurlijke vijanden. Alkaloïden komen van nature voor in veel plantensoorten. Er zijn meer dan 500 verschillende pyrrolizidine alkaloïden die kunnen voorkomen in meer dan 6000 plantensoorten.

 

Hoe komen de pyrrolizidine alkaloïden in onze voeding?

Omdat PA voorkomen in planten kan voeding sporen van deze stof bevatten. Tijdens de oogst kunnen bijvoorbeeld planten meekomen waardoor kleine hoeveelheden alkaloïden in het eindproduct aanwezig zijn. Een bekend voorbeeld hiervan is kruidenthee, waarbij tijdens het verzamelen van de kruidenblaadjes ook andere planten kunnen meekomen. Ook in honing kunnen ze voorkomen door bijen die pollen gebruiken van planten waar de stoffen in aanwezig zijn.

 

Wat zijn de gezondheidseffecten bij inname?

Inname van pyrrolizidine alkaloïden brengt in eerste instantie geen negatieve gevolgen op de gezondheid van de mens met zich mee. Bij hoge, regelmatige inname kunnen ze leiden tot leverschade. De kans dat je via een gevarieerd voedingspatroon grote hoeveelheden PA binnen krijgt is echter klein. 

Jonge kinderen en baby’s zijn meer vatbaar om er problemen van te krijgen dan andere groepen. Dat komt door hun lage lichaamsgewicht. Soms komt het zelfs voor dat baby’s leverschade hebben opgelopen omdat hun moeder tijdens de zwangerschap te veel kruidenthee heeft gedronken of voedingssupplementen op basis van kruiden heeft ingenomen. Het is dus uitermate belangrijk om extra op je voeding te letten als je zwanger bent.

 

Wetgeving

Ter bescherming van de consumenten zijn er Europese wettelijke limieten in ontwikkeling voor thee en kruideninfusies, culinaire kruiden (waarbij de frequente hoge contaminatie van oregano bekend is), specerijen (komijnzaad) en voedingssupplementen op basis van planten en pollen.

Naar aanleiding van het negatieve advies van EFSA over pyrrolizidine alkaloïden uit 2017, stelt de Europese Commissie een limiet voor van 400 mcg/kg voor PA in voedingssupplementen.

 

AMNorman en pyrrolizidine alkaloïden

De experts van AMNorman bieden ondersteuning aan bedrijven om aan alle eisen van het FAVV te voldoen. Dit kan in de vorm van advies of interne audits door onze experts. We ondersteunen eveneens bij de risicoanalyse (HACCP) van je grondstoffen en proces. Zo beperken we samen het risico op productterugroepingen.

Meer informatie over chemische contaminanten, HACCP analyse, interne audits? Let's meet!

  • am norman FOOD

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman