De voedingssector staat nooit stil, integendeel! Wanneer bedrijven zelf onvoldoende bezig zijn met het proces van continu verbeteren, zorgen kwaliteitsnormen zoals de International Food Standard (IFS) of het British Retail Consortium (BRCGS) hier wel voor. Zij publiceren constant nieuwe versies van de standaarden waaraan kwalitatief en risicovrij voedsel moet voldoen om op de markt gebracht te worden. Zo komt IFS binnenkort met versie 7 van IFS Food, deze zal versie 6.1 zal vervangen.

Een sector in continue verbetering

De voedingssector staat nooit stil, integendeel! Wanneer bedrijven zelf onvoldoende bezig zijn met het proces van continu verbeteren, zorgen kwaliteitsnormen zoals de International Food Standard (IFS) of het British Retail Consortium (BRCGS) hier wel voor. Zij publiceren constant nieuwe versies van de standaarden waaraan kwalitatief en risicovrij voedsel moet voldoen om op de markt gebracht te worden. Zo komt IFS binnenkort met versie 7 van IFS Food, deze zal versie 6.1 zal vervangen.

Deze kwaliteitsnormen zorgen ervoor dat je stilstaat bij bepaalde zaken en situaties waar je voordien niet eerder aan dacht. Zo kwam BRC in 2019 voor het eerst op de proppen met een Food Safety Culture Plan, iets wat sindsdien hot topic is en waar andere Global Food Safety Initiative - of kortweg GFSI -standaarden een voorbeeld aan nemen.

 

Wat is een Food Safety Culture Plan (FSCP)?

Voedselveiligheid hangt van zeer veel en zeer diverse elementen af. In een wereld die steeds complexer en groter wordt en waar de standaarden steeds strenger worden, is het belangrijk gestructureerd te kunnen werken en oog te hebben voor zoveel mogelijk van deze elementen. Een FSCP biedt een bedrijf een houvast om de voedselveiligheid van de uiteindelijk geproduceerde levensmiddelen te verhogen. De betrokkenheid vanuit het bedrijfsmanagement is op alle niveaus van cruciaal belang. Een FSCP begeleidt een bedrijf hierin. Het beschrijft procedures om enerzijds correct te reageren bij incidenten en anderzijds het aantal incidenten terug te dringen. De medewerkers worden dus beschouwd als kritische factor.

Zo dient er bijvoorbeeld een ‘whistleblowersysteem’ uitgewerkt te worden, zodat elke medewerker binnen het bedrijf de kans heeft om niet-conformiteiten over productveiligheid, integriteit, kwaliteit en legaliteit te melden. Dit systeem dient uiteraard anoniem te zijn waarbij AMNorman kan fungeren als onafhankelijke partij. Het systeem van anonimiteit dient eveneens om medewerkers te beschermen tegen eventuele persoonlijke gevolgen en verlaagt de drempel om meldingen te doen. Hoe meer aanleidingen tot incidenten kunnen aangepakt worden, des te beter voor het bedrijf.

 

Implementatie van het FSCP

Door middel van het volgen van vier stappen, kan een bedrijf een FSCP op poten zetten.

flowchart IFS

 

Onze ervaring met het FSCP  

Graag willen we langs deze weg ook onze ervaring delen met dit alsmaar belangrijker onderdeel van de huidige normen. Hoe ervaren bedrijven dit FSCP en hoe staan ze hier tegenover? Vaak wordt er  gereageerd met wat tegenzin en argwaan. Wij horen vaak opmerkingen als ‘Waarmee gaan ze nu nog allemaal afkomen?’ of ‘Ik ben de productieverantwoordelijke maar ook de zaakvoerder, moet ik dit ook toepassen?’ … Toch zien wij wel degelijk het nut in van deze toegevoegde vereiste, al geven we toe dat er een verschil is tussen kleinschalige bedrijven met minder dan 20 werknemers en bedrijven waarbij het personeelsaantal aanzienlijk hoger ligt. Van zodra bedrijven groter worden en groeien, vermindert vaak de betrokkenheid van het management en is het moeilijker voor kaderleden om te weten wat er zich precies op de werkvloer afspeelt. Dergelijke systemen zijn dan uitermate geschikt om deze betrokkenheid opnieuw te verwezenlijken. In bedrijven die beperkter zijn in omvang, zijn de communicatielijnen veel korter, waardoor informatie sneller gecommuniceerd kan worden. Ook bij deze kleinschalige bedrijven zal het FSCP uiteindelijk leiden tot het continu verbeteren en daar staat ongetwijfeld iedereen achter.

Hoe dan ook, de implementatie van een Food Safety Culture Plan is een onvermijdelijke must voor het behalen van een  BRCGS Food, en binnenkort het IFS Food certificaat.

 

AMNorman en het food safety culture plan

AMNorman heeft de juiste experts in huis om informatie op maat te geven. Wij kunnen je helpen om de voedselveiligheidscultuur doorheen je volledige organisatie te implementeren.

Wees er op tijd bij en neem CONTACT met ons op. Zo is je bedrijf klaar voor de eisen van morgen.

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman