Het Amerikaanse model van voedingsetiketten en dan vooral het ‘nutrition panel’ is sterk veranderd. Een copy-paste van het Europese voedingswaardemodel is al helemaal uit den boze. De Amerikaanse eisen omtrent voedingswaarde-etikettering zijn strikt.
Momenteel heerst er een overgangsperiode van oude naar nieuwe labels, deze werd tevens onlangs verlengd. Op 1 januari 2020 moeten bedrijven met een omzet van meer dan 10 miljoen dollar compliant zijn. Bedrijven met kleinere omzet krijgen één jaar langer de tijd.

Belangrijkste aandachtspunten

Hieronder worden enkele aandachtspunten opgesomd, waar zeker op gelet moet worden bij de opmaak van een voedingswaardetabel voor de Amerikaanse markt:
- Er is een vaste lay-out omschreven voor de tabel. Lettergroottes en -types worden vast gedefinieerd. In enkele gevallen is een uitzondering in lay-out toegelaten.
- Volgende nutriënten dienen in de tabel voor te komen: calories, total fat, saturated fat, trans fat, cholesterol, sodium, total carbohydrate, dietary fiber, total sugars, added sugars, protein, vitamin D, calcium, iron en potassium
- De voedingswaarden worden uitgedrukt per portie, niet per 100 g
- Het percentage van de dagelijkse referentie-inname (% daily value) is een verplichting. Tevens zijn deze referentie-innames voor enkele nutriënten gewijzigd. Voor koolhydraten bijvoorbeeld is deze van 300 g naar 275 g gereduceerd.
- Portiegroottes liggen wettelijk vast, ze worden uitgedrukt in metrische hoeveelheid als in huishoudmaten.
- Ook met afrondingsregels dient rekening gehouden te worden. Deze liggen vast en zijn soms heel ruim.
- …

Waar vind ik deze informatie terug?

Meer informatie omtrent deze materie is terug te vinden onder de US Federal Regulations, part 101 Food Labeling, section 101.9 Nutrition labeling of food.
Online zijn gratis tools beschikbaar die hulp kunnen bieden bij de berekening en opmaak van dergelijke US Nutrition panels. Belangrijk is echter dat je zelf ook even herrekent en je gezond verstand laat spreken. ‘Misbranding’ kan echter minder aangename gevolgen met zich meebrengen.

Vermijd dat je producten worden tegengehouden door douane

Geen enkele producent wil dat zijn lot producten aan de Amerikaanse grenzen wordt tegengehouden. Informeer je daarom goed over de etiketteringsregels die gelden in de Verenigde Staten of laat je etiketten controleren door onze etiketteringsspecialisten (ETIKETEXPERT@AMNORMAN.BE).

Op de hoogte blijven van al het nieuws?

Schrijf je hier in!