Het aardappelverwerkend bedrijf Aspec in het Limburgse Nieuwerkerken produceert geschilde aardappelen en frieten voor frituren en horecazaken.

Bij de productie komen er heel wat nevenstromen vrij: ongeschikte aardappelen, aardappelschillen, frietsnippers en het zetmeel dat via het reinigingswater in een bezinkbak terechtkomt. Deze nevenstromen werden via een biogasinstallatie verwerkt tot groene stroom. De verwerking tot biogas kost Aspec jaarlijks ca. 30.000€.

Aspec deed beroep op het advies van AMNorman om deze nevenstromen te valoriseren tot diervoeder.

hoe gingen we te werk?

Pascal Brysse: "‘we bekeken samen met Evi en Benny welke nevenstromen er vrijkomen in het verwerkingsproces en welke geschikt zijn om als diervoeder te verhandelen. Er waren ook een aantal aanpassingen nodig om de producten voederveilig te maken. Er diende een bypass voorzien te worden om het reinigingswater met detergenten rechtstreeks naar de waterzuivering te sturen i.p.v. eerst in de bezinkbak. Zo wordt het zetmeel niet gecontamineerd met reinigingsproducten en ontsmettingsmiddelen.

De volgende stap was het opzetten van een kwaliteitssysteem conform de FCA vereisten. Hiervoor werd een risicoanalyse uitgevoerd en productsteekkaarten opgesteld voor de specifieke nevenstromen."

 

het resultaat?

Het eerste contact tussen AMNorman en Aspec was op 21/12/2018. De FCA audit gebeurde op 18/04/2019 met een goede afloop. 4 maanden later was het bedrijf dus gecertificeerd en kan het zijn nevenstromen verhandelen als diervoeder. Een grote meerwaarde voor het bedrijf.

Evi Vanhove: “Het eerste contact met Pascal van AMNorman was anders! Hij gaf ons meteen het vertrouwen dat de audit tot FCA certificatie met onze reeds aanwezige documentatie slechts nog een kleine opstap/vervollediging was!”

 

Het kwaliteitssysteem wordt nu verder uitgebouwd zodat het ook voldoet aan de FSSC vereisten zo kan Aspec ook de voedselveiligheid van hun producten in de verf zetten.

Benieuwd hoe we kunnen helpen de efficiëntie van jouw bedrijf te verbeteren? Contacteer ons!

  • am norman FEED
  • am norman FOOD

op de hoogte
blijven van het 
laatste nieuws?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

AM Norman