NL|EN

Vanaf 12/08/2018 gebruik conserveermiddel calciumsorbaat (E 203) niet meer toegestaan

De Europese Commissie heeft besloten E 203 te schrappen van de lijst toegestane additieven na een herevaluatie door EFSA in  juni 2015.
Volgens het advies waren er onvoldoende gegevens over de genotoxiciteit van calciumsorbaat beschikbaar. Er kan dus dus niet worden uitgesloten dat de stof schade aan het DNA kan toebrengen met erfelijke veranderingen tot gevolg. EFSA kon daarom geen aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vaststellen.

Vervolgens heeft de Europese Commissie in 2016 gebruikers van E 203 opgeroepen wetenschappelijke en technologische gegevens over calciumsorbaat te verstrekken, maar niemand bleek informatie over de genotoxiciteit van calciumsorbaat te kunnen verstrekken. Daarom wordt E 203 van de lijst van goedgekeurde levensmiddelenadditieven geschrapt.

In de herevaluatie van EFSA werden ook sorbinezuur (E 200), kaliumsorbaat (E 202) opnieuw onder de loep genomen. Deze additieven blijven wel toegestaan.

Bron :  Meat&Co

 

Schrijf u in op de blog

 
 
Interesse in

 
 
Interesse in

 
Algemeen: Begeleiding naar ISO 9001
Algemeen: ISO 14001
Algemeen: Uitvoeren van interne audits
Voedingssector: FAVV eisen en autocontrole
Voedingssector: Food defense, food fraude en business continuity
Voedingssector: HACCP - Food
Voedingssector: Hier eet men veilig
Voedingssector: ISO22000, BRC, FSSC, IFS, GFSI, GLOBAL MARKETS
Voedingssector: Kalibratie
Voedingssector: Kinderdagverblijven (Q-kids)
Voedingssector: Q-IT
Voedingssector: Specs, labels, etiketten, claims
Voedingssector: Voedingsallergenen en allergenenbeheer
Voedingssector: Voedingsverpakkingen
Voedingssector: Voedingswaarde
Dierenvoeding: Etikettering en claims diervoeding
Dierenvoeding: FCA, GMP+, QS
Dierenvoeding: HACCP - Feed
Samenwerking groepen: LabelDoc