NL|EN
Residuen van gewasbeschermingsmiddelen

Je voert een analyse uit op pesticiden en je krijgt een analyserapport met overschrijding van de MRL? Wat nu? Vanwaar komt die overschrijding? Is er meldingsplicht van toepassing? Welke analyse voer je best uit om overschrijdingen terug te vinden? Veel vragen waarop in deze workshop een antwoord wordt gegeven.

 

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de productie van groenten, fruit en granen kan aanleiding geven tot de aanwezigheid van residuen in levensmiddelen en diervoeders. De maximale residulimieten (MRL) van pesticiden die in de Europese Gemeenschap worden toegepast zijn vastgelegd bij Verordening (EG) nr. 396/2005. De MRL laten toe het goede gebruik van gewasbeschermingsmiddelen na te gaan (gebruik van toegelaten producten in de teelt, naleving van de gebruiksdosissen en van de termijnen vooraleer geoogst wordt, ...) en de gezondheid van de consument te beschermen. Levensmiddelen en diervoeding waarin deze MRL niet nageleefd worden, mogen niet op de markt gebracht worden.

Een overschrijding van de MRL betekent niet noodzakelijk - en zelfs zelden - een gevaar voor de consument, maar is een teken van verkeerd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. In geval van overschrijding van de MRL wordt een risico-evaluatie voor de consument uitgevoerd. Deze is gebaseerd op de Europese aanpak die de residuhoeveelheid ingenomen door consumenten inschat (PSTI – Predicted Short Term Intake) en die dan aan de toxicologische referentiegegevens toetst. Via een berekeningsbestand met alle nuttige gegevens is het mogelijk het risico voor de consument in te schatten bij overschrijding van de MRL.

 

INHOUD

Tijdens deze cursus leert de cursist een risicoanalyse opstellen voor pesticiden, analyseplan aanmaken, soorten analyses, analyseresultaten interpreteren, MRL opzoeken, overschrijding evalueren met de PSTI tool, algemene achtergrond over gewasbeschermingsmiddelen. 

 

DOELGROEP

Kwaliteitsmanagers en medewerkers, aankopers en zaakvoerders van food en feed bedrijven.

LesgeverPascal Brysse
DatumTuesday, 9 June 2020
Aanvang9:00
Einde12:00
AdresKantoren AMNorman
Kortrijksesteenweg 1121 2e verdieping, 9051 Sint-Denijs-Westrem
OrganisatorAMNorman
Prijs299,00 euro
Schrijf u in

Formulier

Gekozen sessie

 
 
Ik heb een voucher
Voucher waarde
Voor akkoord met *de algemene voorwaarden*
Gekozen sessie

 
 
Ik heb een voucher
Voucher waarde
Voor akkoord met *de algemene voorwaarden*
general terms and conditions
P200404-210713-2
09.06.2020: 9:00-12:00 (Residuen van gewasbeschermingsmiddelen - € 299,00 excl. BTW)