Sinds 4 februari 2024 is de controle op de kwaliteit van water in de levensmiddelensector onderhevig aan een nieuw Koninklijk Besluit (KB). Dit besluit introduceert belangrijke wijzigingen ten opzichte van eerdere regelgeving en stelt nieuwe eisen aan bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. Daarnaast publiceerde het FAVV een nieuwe omzendbrief op 27 juni 2024.

 

 In deze blog beantwoorden we de volgende vragen:

  • Wat is het toepassingsgebied van het nieuwe Koninklijk Besluit?
  • Wat zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het vorige besluit van 14 januari 2002 en de omzendbrief van 6 mei 2020?
  • Vanaf wanneer treedt het Koninklijk Besluit in werking? 

 

 

Wat is het toepassingsgebied van het Koninklijk Besluit?

Het nieuwe besluit richt zich op verschillende categorieën water binnen de voedingsmiddelenindustrie. 

  • Gebotteld water: water dat in flessen of recipiënten wordt gedaan, zoals bronwater of tafelwater.
  • Industrieel gebruikt water: water dat in voedingsmiddelenbedrijven dient voor de productie, verwerking, bewaring en/of verkoop van voedingsmiddelen.
  • Waterleveringen: water dat aan voedingsmiddelenbedrijven wordt geleverd vanuit tankschepen, tankauto's of andere voorzieningen dan het openbare distributiesysteem, voor bovengenoemde doeleinden.

 

 

De belangrijkste wijzigingen

Het nieuwe besluit introduceert een risicogebaseerde benadering. Dit concreet voor alle fasen van de waterproductie en het watervoorzieningssysteem van het onttrekkingsgebied tot aan het punt waaraan de parameter-voorwaarden moeten worden voldaan. In deze aanpak is ook de monitoring van relevante en zorgwekkende verontreinigende stoffen opgenomen. 

Andere belangrijke veranderingen zijn:

  • Resultaten: voedingsmiddelenbedrijven moeten hun resultaten vier jaar bewaren in plaats van drie.
  • Parameters: de limieten voor bepaalde stoffen zijn aangepast en er zijn nieuwe parameters toegevoegd. We zetten ze hieronder even op een rijtje:

 

Tabel met wijzigingen.

 

Inwerkingtreding en overgangsperiodes

Hoewel het Koninklijk Besluit al sinds 4 februari 2024 van kracht is, zijn er overgangsperiodes vastgesteld voor bepaalde parameters en limieten. Enkele belangrijke data zijn:

  • 12 juli 2024: inwerkingtreding van de limieten voor PFAS en andere stoffen.
  • 12 januari 2026: verplichting voor parameters zoals Bisfenol A, Uraan en PFAS totaal.
  • 12 juli 2027: risicogebaseerde benadering voor wateronttrekkingsgebieden, behalve voor flessenwater, waarvoor deze vanaf 12 januari 2025 geldt.

 

 

Conclusie

Het nieuwe Koninklijk Besluit stelt striktere eisen aan de waterkwaliteit binnen de levensmiddelensector, met een focus op risicobeheer en een uitgebreide monitoring van verontreinigende stoffen. Bedrijven in de sector moeten zich bewust zijn van deze veranderingen en hun processen aanpassen om aan de nieuwe normen te voldoen.

 

 

Let’s meet

Door deze nieuwe regelgeving te volgen, kunnen we de veiligheid en kwaliteit van onze voedselvoorziening waarborgen. Het is essentieel dat alle betrokken partijen zich grondig informeren en voorbereiden op de implementatie van deze nieuwe eisen. Nood aan begeleiding? Let's meet!

  • am norman FOOD

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman