NL|EN

Datum: 16 Mar 2018

Auteur: Pascal Brysse

Sector: Food sector

Dienst: Specs, labels, labels, claims


Volgend artikel"GDPR <<>> Bezoekersregistratie"
Vorig artikel"Aanvullende normen vetzuuresters van glycidil "
Alle artikelen

Nieuwe regels etikettering alcoholische dranken?

De gezamenlijke Europese alcoholsector heeft een zelfreguleringsvoorstel gepresenteerd betreffende het verstrekken van informatie over de voedingswaarde en ingrediënten van alcoholhoudende dranken.
Er komen een paar voor alle alcoholhoudende dranken geldende regels, maar vooral annexen voor bier, cider, wijn en gedistilleerde dranken. 

De alcoholproducenten zijn een jaar geleden door de Europese Commissie verzocht om zelf plannen op te stellen voor een bepaalde vorm van etikettering zodat consumenten beter weten wat zij drinken.
Op dit moment is het niet wettelijk verplicht om op de verpakkingen van dranken met een alcoholgehalte van meer dan 1,2% de voedingswaarde en ingrediënten te vermelden. 

Het voorstel van de alcoholsector is dat producenten zelf kunnen kiezen:
- informatie op het etiket of de verpakking
- online (via een web-link of QR code)
- via een centrale website.

De informatie zal gegeven worden per standaardglas en per 100 milliliter.
Voor gedistilleerde dranken zal de informatie per standaardglas prominenter in beeld gebracht worden.

Wijnen
De wijnproducenten willen de consumenteninformatie beperken tot informatie over de energetische waarde. Ook wil de wijnbranche toestaan dat een wijnhuis als ingrediënten van een bepaalde wijn, de gebruikelijke ingrediënten van dat type wijn opgeeft. 
 

Lees verder: Etiketteringsplan spiritsEurope
 

Schrijf u in op de blog

 
 
Interesse in

 
 
Interesse in

 
General: Help and guidance towards achieving ISO 9001
General: Internal audits
General: ISO 14001
Food sector: Calibration
Food sector: Child daycare centres (Q-kids)
Food sector: Federal Food Safety Agency requirements and self-audit
Food sector: Food allergens and allergen management
Food sector: Food defence, food fraud and business continuity
Food sector: Food packaging
Food sector: HACCP - Food
Food sector: Have A Safe Meal
Food sector: ISO22000, BRC, FSSC, IFS, GFSI, GLOBAL MARKETS
Food sector: Nutritional value
Food sector: Q-IT
Food sector: Specs, labels, labels, claims
Animal feed: Animal feed labelling and claims
Animal feed: FCA, GMP+, QS
Animal feed: HACCP - Feed
Collaboration groups: LabelDoc