NL|EN

Bakkers mogen geen rijsttaart op grootmoeders wijze meer verkopen.

Bakkers kunnen geen artisanale rijsttaart meer maken en bewaren als ze de voorschriften van het FAVV moeten volgen.
Alles heeft te maken met een van de basisproducten namelijk melk.
De hele discussie draait in feite om twee zaken: het bereidingsproces en de bewaring van de rijsttaartjes, zegt Bart Thomassen van de beroepsfederatie voor bakkers Vlaanderen.

De basis van rijsttaart is uiteraard de rijstpap. En die moet gekookt worden volgens strenge normen . Zo moet ze voldoende aan de kook gebracht worden om alle eventuele bacterien te doden . Maar nogal wat bakkers gebruiken hun eigen bereidingswijze volgens een oud recept. En dat biedt volgens het FAVV onvoldoende garanties, zeker als er verse hoevemelk gebruikt wordt.
Die hoevemelk is nodig om het ambachtelijk karakter en het label van streekproduct te behouden.

Bewaartemperatuur

Tweede discussie is de bewaartemperatuur. Volgens het FAVV moeten rijsttaartjes, net als andere patisserie, bewaard worden bij max 7 graden. Dit leidt tot smaakverlies en de taartjes drogen ook sneller uit, zeggen de bakkers die niet willen afwijken van hun ambachtelijk recept.

Lees verder: Bron : Het nieuwsblad
 

Schrijf u in op de blog

 
 
Interesse in

 
 
Interesse in

 
General: Help and guidance towards achieving ISO 9001
General: Internal audits
General: ISO 14001
Food sector: Calibration
Food sector: Child daycare centres (Q-kids)
Food sector: Federal Food Safety Agency requirements and self-audit
Food sector: Food allergens and allergen management
Food sector: Food defence, food fraud and business continuity
Food sector: Food packaging
Food sector: HACCP - Food
Food sector: Have A Safe Meal
Food sector: ISO22000, BRC, FSSC, IFS, GFSI, GLOBAL MARKETS
Food sector: Nutritional value
Food sector: Q-IT
Food sector: Specs, labels, labels, claims
Animal feed: Animal feed labelling and claims
Animal feed: FCA, GMP+, QS
Animal feed: HACCP - Feed
Collaboration groups: LabelDoc