NL|EN

World Food Safety day 2020

Op 7 juni 2020 was het World Food Safety Day. Op deze dag zet het WHO samen met de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties de voedselveiligheid extra in de spotlight. We beschouwen voedselveiligheid vaak als vanzelfsprekend, terwijl er wijdverspreide inspanningen voor nodig zijn.

 

Jaarlijks worden 10% van de wereldbevolking ziek en sterven 420.000 mensen na het eten van besmette voeding. In Europa ligt dit ziektecijfer op 23 miljoen mensen per jaar en het sterftecijfer op 4.700 mensen. Voedselveiligheid is en blijft dus een actueel thema. Daarenboven is voedselveiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid van iedereen die voedsel produceert, verdeelt en consumeert. Een besmetting kan voorkomen in de fabriek of tijdens het transport maar ook in onze eigen keuken.

 

Tijdens World Food Safety Day wil het WHO alle overheden, producenten én consumenten inspireren om voedselrisico’s te voorkomen. Want iedereen speelt een rol om ervoor te zorgen dat het voedsel dat we consumeren veilig is en geen schade aan onze gezondheid toebrengt. Op elk niveau kan iedereen zijn steentje bijdragen om de veiligheid van onze voeding te waarborgen.

De WHO stelde hiervoor 5 calls to action op:

  • Verzeker de veiligheid
    Overheden moeten ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot veilig en voedzaam eten.

  • Laat het veilig groeien
    Landbouw- en voedselproducenten moeten de juiste praktijken toepassen. 
     
  • Bewaar de voeding veilig
    Alle voedingsbedrijven moeten ervoor zorgen dat de voeding veilig is en blijft. 
     
  • Consumeer het veilig
    Alle consumenten hebben recht op veilig, gezond en voedzame voeding maar staan zelf in om als laatste de voeding op de juiste manier schoon- en klaar te maken. 
     
  • Werk samen om veiligheid te garanderen
    Voedselveiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid. Een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen is essentieel om veilige voeding aan te bieden. Daarnaast kan je als landbouwer of voedingsbedrijf beroep doen op gespecialiseerde bedrijven met experts op elk vlak van voedselveiligheid.

 

Wat kan je doen als consument?

 

AMNorman en voedselveiligheid

Bij AMNorman geloven we in resultaatgerichte kwaliteitssystemen om de voedselveiligheid te garanderen. Wij werken op het niveau van de producenten en zorgen ervoor dat veilig voedsel kan geoogst en geproduceerd kan worden. Dit binnen alle wettelijke normen en adviezen.

Meer informatie over onze diensten of een vrijblijvende afspraak met één van onze experts? Contacteer ons via info@amnorman.be.

 

Schrijf u in op de blog

 
 
Interesse in

 
 
Interesse in

 
General: Help and guidance towards achieving ISO 9001
General: ISO 14001
General: Specs, labels, claims, nutrition
Food sector: Child daycare centres (Q-kids)
Food sector: Food allergens and allergen management
Food sector: Food defence, food fraud and business continuity
Food sector: Food packaging
Food sector: HACCP - Food
Food sector: ISO22000, BRC, FSSC, IFS, GFSI, GLOBAL MARKETS
Animal feed: FCA, GMP+, QS
Animal feed: HACCP - Feed